Glas

Nieuws

Markt: sector praat over interventie komkommer

Afzetorganisaties in glasgroente praten over een interventieregeling na overschotten in komkommer.

In België bleven afgelopen week behoorlijke volumes komkommer onverkocht, waarvoor telers al een interventievergoeding hadden ontvangen. In Nederland is zo’n regeling nog niet opgetuigd, maar zijn er ook overschotten. Ondanks dat partijen gestort zijn, zakte de dagprijs eind vorige week en maandag 30 maart verder weg naar onder de € 0,05. Dat is niet het beeld van de uitbetalingsprijs, die werd vorige week nog door bemiddeling enigszins op niveau gehouden.

Interventie in noodfonds

De afzetorganisaties overleggen daarom nu over interventie. Die gesprekken gaan over het noodfonds, waarvan interventie mogelijk een onderdeel is. De behoefte aan zo’n regeling lijkt groot bij komkommertelers, maar kan ook bij telers van andere producten een vangnet betekenen de komende maanden.

GMO-interventie

Interventie kan via de Europese Gemeenschappelijk Marktordening (GMO-regeling) lopen. Met Oxin Growers, Kompany en DOOR is het grootste deel van het komkommerareaal ondergebracht bij afzetorganisaties met een GMO-erkenning. Interventie was er maandag 30 maart nog niet. De Europese regels staan wel interventie toe, maar in Nederland moet de interventieregeling dan wel ‘worden opengezet’. Die gesprekken liepen afgelopen week en maandag 30 maart, ook met het ministerie.

Via de interventieregeling kan ook productie worden verlaagd. Niet duidelijk is of dat instrument wordt besproken.

Lage standaard interventievergoeding

Coöperatie DOOR laat weten de afzetsituatie bij komkommer van dag tot dag te bekijken. DOOR bereidt zich al voor op zo’n regeling. Interventie is voor telers en afzetorganisaties niet erg aantrekkelijk door alle administratieve eisen en controles en een relatief lage standaard interventievergoeding. De afzetorganisaties dragen zelf de helft bij aan die vergoeding. DOOR houdt zelf de mogelijkheid van een spoedig marktherstel open nu in ieder geval de productie minder gestimuleerd wordt door donkerder weer.

In België al behoorlijke volumes komkommer uit de markt

In België zijn afgelopen week al behoorlijke volumes via de interventieregeling uit de markt gehaald. Dat zou vrijdag 27 maart om meer dan de helft van de aanvoer gaan. In België staat de interventieregeling wel open, waardoor automatisch onder de ophoudprijs de regeling in werking treedt. Bij komkommer lag het interventievolume inderdaad hoger dan normaal, laat veiling REO weten. Hoewel REO Belgische producenten heeft en BelOrta veel Nederlandse komkommers afzet, waren er geen prijsverschillen zichtbaar.

Het GroentenFruit Huis was niet bereikbaar voor commentaar, maar bevestigt wel gesprekken over interventie. Ook uitvoerder van de GMO-regeling Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kon nog niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.