Glas

Nieuws

Corona of niet: Kubo opent kantoor in China

Kassenbouwer Kubo besloot in coronajaar 2020 toch een basis in Shanghai realiseren. Het kantoor is nu geopend.

Met hulp van de Netherlands Business Support Office (NBSO) maakte het Westlandse bedrijf de stap om uit te breiden naar China. Ondanks de coronapandemie. Chinese klanten heeft Kubo al langere tijd. Die klanten hebben behoefte aan direct contact en ondersteuning in hun eigen taal en tijdszone. Daarom besloot de kassenbouwer een kantoor te openen in Shanghai.

Haalbaarheidsonderzoek met NSBO

Eind 2019 voerde Kubo een haalbaarheidsonderzoek uit. Daarvoor werd ook contact gezocht met de Netherlands Business Support Office in Nanjing, een van de zes NBSO-kantoren in China. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek werkte de directie een aantal scenario’s uit. Daarna verdwenen alle twijfels.

Afgelopen april besloot Kubo om de plannen door te zetten, ondanks de coronapandemie die al in volle gang was. Het bepalen van de ideale vestigingsplaats en het verdelen van de taken tussen China en Nederland waren de belangrijkste uitdagingen van het uitbreidingsproces.

Foto: Kubo
Foto: Kubo

3D-rondleidingen

Inmiddels is het kantoor in Shanghai geopend, van waaruit Kubo heel China bedient. In rap tempo worden Chinese medewerkers ingewerkt. Zij vormen de schakel tussen het hoofdkantoor in Nederland en de klanten in China, stelt Mario Verbraeken van Kubo.

Het kantoor ter plekke komt juist in het coronajaar goed uit, omdat Chinese klanten niet naar Nederland kunnen komen. “We ontvingen tot op heden geregeld groepen uit China. Dat kan nu even niet. We doen wel steeds meer met 3D-rondleidingen door onze nieuwe testkas Blue Lab, die we hier in ‘s-Gravenzende heben geopend.”

‘Coronapandemie een groot incident’

Verbraeken moedigt andere ondernemers aan te blijven investeren, ook in moeilijke tijden. “De visie, missie en strategie van een bedrijf moet je niet laten afhangen van incidenten. De coronapandemie is een groot incident, maar het is geen goed idee om de koers direct te wijzigen bij tegenslagen. Blijf zolang mogelijk volhouden, voor zover daar financieel de ruimte voor is. Blijf vooruitgaan en toon lef.”

Of registreer je om te kunnen reageren.