Glas

Nieuws

EC gaat inkoopprijzen tomaat en appel publiceren

Vanaf 1 januari gaat de Europese Commissie (EC) de inkoopprijzen van supermarkten en verwerkers die lidstaten verzamelen, publiceren.

De Europese Commissie publiceert nu ook al marktinformatie voor deze producten. Tot dusverre gaat dat om telersprijzen voor appel en tomaat van de vier grootste producenten in de EU en een rapportage. Naast deze tuinbouwproducten zal de Europese Commissie ook voor suiker, tarwemeel, melk, boter, gehakt en kipfilet de ketenprijzen verzamelen.

Inzicht in verdeling opbrengsten in de keten

Hiermee moet meer inzicht ontstaan in de verdeling van opbrengsten in de keten, schrijft minister Carola Schouten in een Kamerbrief. Dit moet bijdragen aan een sterkere positie van de boer in de keten en kan oneerlijke handelspraktijken voorkomen.

Marges producten schommelen

Voor een aantal producten heeft Nederland de Autoriteit Consument en Markt (ACM) ketenonderzoek laten doen. In het rapport Agro Nutrimonitor zijn deze ketengegevens opgenomen voor tomaat, wittekool en peren.

Nederland moet de gegevens over appel en tomaat structureel gaan verzamelen en doorspelen aan de Europese Commissie. In dat Nederlandse ACM-rapport blijken sterk wisselende nettomarges voor supermarkten. Bij tomaten is de nettomarge relatief hoog (11 %), maar lager voor peren (1 %).

Of registreer je om te kunnen reageren.