Glas

Nieuws

NVWA: focus 2020 op crises plantgezondheid

De NVWA richt zich volgens haar jaarplan 2020 dit jaar meer op voorkomen en bestrijden van uitbraken van ziekten en plagen.

Plantgezondheid wordt een belangrijker onderdeel van de taken van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Circa 11% van de uren van NVWA-medewerkers wordt dit jaar voor die taken ingezet. In 2019 was dat 10%. Het ministerie van LNV financiert verreweg de meeste kosten van die inspectie, blijkt uit het jaarplan.

De NVWA neemt namelijk extra inspecteurs in dienst vanwege nieuwe Europese strengere regels voor plantgezondheid. Vooral voor inkomende partijen plantaardige producten moet de controle worden opgevoerd, blijkt uit het jaarplan. Het aantal partijen verdubbelt.

Dit jaar moet de NVWA aanscherpingen doorvoeren voor incident- en crisisbeheersing. Het zijn maatregelen zoals draaiboeken om de uitbraken van ziekten en plagen te voorkomen. Daar komen extra fytosanitaire garanties bij voor import en export van goederen naar het Verenigd Koninkrijk na de brexit.

Of registreer je om te kunnen reageren.