Glas

Nieuws

Wiebes moet glastuinbouw in gasbesluit meenemen

Het besluit van het ministerie over hoeveel gas in Groningen gewonnen mag worden, behoeft een duidelijker onderbouwing van gasverbruik in glastuinbouw.

De Raad van State heeft het besluit van het kabinet over gaswinning 2018-‘19 in Groningen vernietigd, mede vanwege het niet voldoende onderbouwen van het gasgebruik in de glastuinbouw.

Verbruik omlaag

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat stond voor dit jaar toe dat er 19,4 miljard kubieke meter uit het Groninger gasveld wordt gehaald. Volgens de Raad van State moet Wiebes duidelijker maken waarom de vraag naar gas van de industriële grootverbruikers en de glastuinbouw en de export naar het buitenland niet sneller omlaag kan. Niet duidelijk is of het gebruik van Groningengas in de glastuinbouw de komende jaren redelijkerwijs verder kan worden afgebouwd, stelt de rechtbank.

In het huidige gasjaar heeft de minister wel genoeg oog gehad voor de balans tussen het veiligheidsbelang van de Groningers en de leveringszekerheid van het gas. Wiebes heeft voor dat gasbesluit gewezen op projecten en technieken die in ontwikkeling zijn in de glastuinbouw. De rechter vindt dat te algemeen.

Beter uitleggen

De uitspraak is een signaal dat EZ beter zijn best moet doen om de gasbesluiten uit te leggen. Het ministerie onderstreept dat het al maatregelen neemt om volgend gasjaar rond de 12 miljard kubieke meter gas te winnen, het niveau dat het Staatstoezicht op de Mijnen veilig acht. Het kabinet ging er in eerste instantie nog van uit dat de gaswinning volgend jaar op 15,9 miljard kuub zou uitkomen.

Tegen het instemmingsbesluit was beroep ingesteld door zowel mensen die persoonlijk gevolgen ondervinden van de gaswinning, als door lokale en regionale overheden en Groninger Bodem Beweging.

Of registreer je om te kunnen reageren.