Glas

Nieuws

Komkommerprijzen volgen magere lijn 2017

Een analyse van de laatste 5 afzetjaren leert dat komkommer op het lage niveau van 2015 en 2017 zit.

Wie nu naar de daghandel voor komkommer kijkt, kan met goede wil heel kleine lichtpuntjes zien. Zo was bij The Greenery woensdag bij verschillende maten een meer prijshoudend veilingverloop.

Voor de komkommers in grote kratten kon de veilingprijs nog oplopen tot het peil van de kleinere kratten (EPS). Prijzen van € 0,16 tot € 0,18 kwamen er tot stand. Bij grotere maten in dozen was de prijsstelling woensdag nog wel zwak.

Moeizaam prijsverloop

In België is het prijsverloop woensdag nog moeizaam. Bij de veertigers betekent dat middenprijzen van € 0,09 per stuk. Bij de 35‘ers was de prijs met € 0,08 circa € 0,01 hoger dan de dinsdagprijs.

Voor de middenprijs over week 24 komen de Belgische veilingen tot een prijs van € 0,11 per stuk over alle sorteringen. Dat is nog niet de slechtste middenprijs van de laatste 5 jaar voor week 24. In 2015 was in week 24 het prijspeil slechter, met 9,6 cent per stuk.

In dat meerjarenoverzicht met Belgische uitbetaalprijzen is de vergelijking met 2015 en 2017 snel te maken. In verhouding met 2017 is het qua prijsvorming stuivertje wisselen. Voor week 24 is het spoor van 2017 losgelaten en is 2015 het richtjaar.

Belgische prijzen dalen harder

Ook bij de Duitse groothandelsprijzen is zichtbaar dat de prijsdruk voor komkommers uit België forser is dan die uit Nederland. Prijzen voor alle sorteringen, maar met name de grotere maten liggen onder het peil van Nederlandse komkommers.

Voor de gangbare maten liggen die handelsprijzen nog wel net boven een euro per kilo. Belgische 40‘ers kostten in week 24 € 1,02 per kilo, terwijl Nederlandse worden aangeboden voor € 1,09 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.