Glas

Nieuws

400 hectare klaar in Chinees-Hollands agropark

Het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven en de Chinese regio Jiashin gaan in een joint venture een agropark ontwikkelen.

Daartoe zetten directeur Eric Egberts van Dutch Greenhouse Delta en voorzitter M.A. Jun van de Jiashan Sino-Dutch Industrial Park Investment Company vanmorgen op de Greentech in Amsterdam hun handtekeningen. Jiashan ligt net als het Westland midden in een zwaar verstedelijkte delta, tussen de megasteden Shanghai (26,3 miljoen mensen) en Hangzhou (9 miljoen mensen). De tuinbouw is er echter technisch gezien nog weinig ontwikkeld.

De heren Jun van de regio Jiashan en Egberts van Ducth Greenhouse Delta starten emt hun handtekeningen de Joint Venture. - Foto: Ton van der Scheer
De heren Jun van de regio Jiashan en Egberts van Ducth Greenhouse Delta starten emt hun handtekeningen de Joint Venture. - Foto: Ton van der Scheer

Op het agropark Greenport Jiashan, dat in totaal 400 hectare groot wordt, moet eerst een soort World Horti Center verrijzen inclusief proefkassen, snel gevolgd door een zaadbedrijf en een aantal productiebedrijven. “Allemaal in de categorie hightech glastuinbouw”, zegt Egberts. “Het is niet aan ons om die investeringen te gaan doen. Maar wel om de kaders te bewaken.”

Internationaal van onderop

Dutch Greenhouse Delta is de opvolger van Holland Horti International, wat zelf ook weer de opvolger was van 2 eerdere pogingen om de Nederlandse teelttechnische bedrijvigheid op 1 lijn te krijgen en zich gezamenlijk op de wereldmarkt te storten. Anders aan Dutch Greenhouse Delta is dat het initiatief van onderop is gekomen. 4 bedrijven in kassenbouw en -techniek namen het heft in handen. Namens de telers doet Glastuinbouw Nederland mee.

Overheid doet net mee

Overheden zijn er niet aan te pas gekomen. Niet aan Nederlandse kant althans. Aan Chinese kant is het de ontwikkelingsmaatschappij van de stad Jiashan die de grond uit gaat geven. Daar hebben ze al ervaring met de Nederlandse manier van zaken doen, want op het Chinees-Nederlandse Industriepark waar dit Agropark deel van moet gaan uitmaken, staat al een grote Heineken-brouwerij.

Egberts hoopt dat eind dit jaar of begin 2020 een begin gemaakt zal worden met de bouw van zoiets als het World Horti Center in Naaldwijk gecombineerd met Rijk Zwaans Retail Centre in Berlijn. “Een educatie-, promotie- en ontvangstcentrum waar Chinese bedrijven in eigen land kennis kunnen maken met de Nederlandse tuinbouwexpertise.”

4 World Horti Centers

De eerste productiekas zou medio 2020 moeten gaan verrijzen, hoopt en verwacht Egberts. De benodigde investeringen moeten komen van de Nederlandse bedrijven en van Chinese investeerders. Vorige maand maakte het Chinese TUS-Investments samen met het World Horti Center al zijn ambities bekend om in China vier van dergelijke centra te gaan opzetten. “Wij willen en kunnen hier in Jiashan graag de eerste van die 4 zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.