Glas

Nieuws

EU wil inkoopprijzen groente en fruit publiceren

De Europese Commissie wil vanaf juli 2020 van alle schakels van de groente- en fruitketen prijzen publiceren.

Lidstaten moeten die gegevens wekelijks aanleveren, uiterlijk de woensdag na de betreffende handelsweek. Dat blijkt uit een voorlopige tekst voor de regulering van de Europese Commissie.

De landen gaan het komende jaar de verzameling van de prijsgegevens verder vormgeven. De Europese Commissie noemt handelsprijzen, groothandelsprijzen, retailprijzen en prijzen voor de voedingsindustrie. Nu verzamelt de Europese Commissie telers- en consumentenprijzen. Daarmee kijkt het via marktrapporten voor appel en tomaat al wel naar marktontwikkelingen. Dat moet uitgebreid worden tot een marktobservatorium.

Zwarte doos

Uit de toelichting van de concepttekst blijkt dat de prijzen juist uit commercieel gevoelige delen van de keten moeten komen. De Europese Commissie noemt het de ‘zwarte doos’ van de afzetketen voor landbouwproducten. Alleen met deze transparantie zijn boeren en tuinders in staat de juiste commerciële afwegingen te maken, stelt de Europese Commissie.

Referentieprijs

Dit prijzeninitiatief is de uitkomst van adviezen van de commissie Veerman (onder leiding van oud-minister Cees Veerman). Die deed in 2016 en 2017 onderzoek naar hoe de positie van tuinders en boeren verstevigd kunnen worden. Het lijkt erop dat lidstaten ruimte hebben om de prijsverzameling effectief vorm te geven. Zo hoeft alleen een referentieprijs verzameld te worden. Dat kan gaan om prijzen van één grote partij uit de betreffende schakel. Juist het midden- en kleinbedrijf zou hiermee vrijgesteld zijn van al te zware administratieve lasten.

Of registreer je om te kunnen reageren.