Glas

Nieuws

Aardwarmte zit even in dipje

In 2018 is geen aardwarmteboring verzekerd via de garantieregeling aardwarmte; een tijdelijk dipje.

Het aantal aardwarmteprojecten dat in de garantieregeling valt, daalde in 2018. Er kwamen geen nieuwe projecten bij in de overheidsregeling, die uitbetaalt als de warmteopbrengst tegenvalt. Doordat een aantal projecten door de termijn van de regeling heen was, kromp het bedrag voor uitstaande garanties van € 70,5 miljoen naar € 58,9 miljoen.

Dat betekende een financiële meevaller voor het ministerie van EZ, dat begroot had om € 4,7 miljoen in de begrotingsreserve bij te storten door een uitbreiding van de regeling. Dat hoefde niet in 2018, blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van EZ over 2018

Tijdelijke terugval

Uit navraag blijkt dat de terugval een tijdelijke zal zijn. Zo zegt Radboud Vorage – directeur van Greenhouse Geopower in de Koekoekspolder – dat nieuwe regels mede-oorzaak zijn.

Zo is nu een vergunning nodig voor de boring. Die aanvraag kent een looptijd van 40 weken. In de Koekoekspolder is de aanvraag voor de garantieregeling daardoor nog niet gedaan, terwijl dat in 2018 gepland was.

Ook signaleert Vorage dat de regeling niet altijd wordt gebruikt bij aardwarmteprojecten die een tweede of derde put willen aanleggen. Risico’s zijn dan minder omdat àl meer duidelijk is over de ondergrond en warmtepotentie uit de eerste put.”

Een verzekering is dan niet nodig. Greenhouse Geopower gaat ook voor de derde put, maar vraagt de garantieregeling wel aan.

Regeling aanpassen

Ook aardwamtekoepel Dago zegt te verwachten dat het aantal aanvragen voor de regeling weer zal groeien. Wel is Dago in overleg met het ministerie over aanpassing van de garantieregeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.