Glas

Nieuws

Limburgse telers gaan restromen samen verwaarden

4 telersverenigingen in Limburg gaan samen hun reststromen bundelen en zo hoog mogelijk verwaarden.

Dat maakt TOP-Zuid bekend, dit is het samenwerkingsplatform van Kompany, Fossa Eugenia, SunFresh en ZON. Met de gezamenlijke aanpak voor reststromen breiden de partijen hun samenwerking uit die al bestond voor marketing, marktinformatie en onderwijs.

In de afgelopen maanden zijn de verschillende reststromen voor glasteelten in kaart gebracht. Voor aardbei, paprika, komkommer en tomaat is de groene reststroom circa 40.000 ton. In 2015 waren Limburgse telers bij een soortgelijk project betrokken; Vitamineberg, maar het verwaarden van inhoudstoffen is een lastig traject.

Verspilling voorkomen

De huidige inventarisatie van de reststromen dateert van 2018, toen de droogte en hitte zorgden voor overschotten klasse 2 en 3 product en het storten van product. Die vorm van verspilling door marktextremen is ook meegenomen in de inventarisatie. Volgens bestuurslid Ad Gubbels bestaat het grootste deel van de 40.000 ton uit blad- en stengelafval, maar is voedselverspilling wel een onderwerp geworden in 2018. “Of het nou 5.000 ton of 10.000 ton was, dat hebben we niet speciaal in kaart gebracht, maar we moeten er een oplossing voor vinden die duurzaam is en goed voor de bedrijven.”

Zoeken naar kansen

De inventarisatie is de eerste stap. Nu willen de bedrijven met zoveel mogelijk partijen zoeken naar verwerkingsmogelijkheden. Toen paprika in de zomer niks kostte, kwamen nieuwe kopers uit de verwerkingshoek op de markt. Mogelijk ligt daar een deel van de oplossing. De Limburgse telersverenigingen mikken op laag- en hoogwaardige verwerking. Zo is vergisting een mogelijkheid voor de korte termijn. “In Well staat een vergister van Ecofuel, misschien dat we daar een mogelijkheid zien.”

Techniek en regelgeving

Voor hoogwaardiger verwerking voor bijvoorbeeld inhoudstoffen voor veevoer of medicijnen liggen mogelijkheden, maar dat zijn geen oplossingen voor de korte termijn. “Er wordt veel onderzoek gedaan door meerdere partijen hier in de Limburgse Brightland Campus, maar dat is nog geen gelopen race. De techniek moet nog ontwikkelen, het moet nog tot waarde gebracht worden. De regelgeving staat ook niet toe dat je uit afval dit soort bewerkingen toepast. Dat is niet iets voor de korte termijn.”

Nu de stroom in kaart gebracht is, zoeken de telers naar verwerkingsmogelijkheden. Het kan zijn dat daarvoor investeringen gedaan moeten worden, maar dat is nu nog niet te zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.