Doorgaan naar artikel

Yespers wil complete appel verwaarden

“Met Yespers kijken we vanuit de markt naar de producten. We willen de keten op een betere manier organiseren, zodat alle ketenpartners een rol krijgen”, vertelt Stefan Baecke. Foto: Chantal Engelen/Peas of me premium

“Met Yespers kijken we vanuit de markt naar de producten. We willen de keten op een betere manier organiseren, zodat alle ketenpartners een rol krijgen”, vertelt Stefan Baecke. Foto: Chantal Engelen/Peas of me

Ondernemer Stefan Baecke opent volgend jaar met zijn bedrijf Yespers in Den Haag een appelfabriek waarin de complete appel tot waarde wordt gebracht.

Met Yespers richt Baecke zich op de productie van ontbijtproducten. Zijn doel is om de keten te verbeteren door dichtbij de bron te verwerken en reststromen te voorkomen. Yespers maakt onder andere smoothie-spreads en granola.

Met het bedrijf heeft Baecke een duidelijke missie, vertelt hij in een interview met Food&Agribusiness. “Ik wil ons voedsel weer waardevol maken. Dat vraagt om nieuwe voedselsystemen, waarbij inclusiviteit én duurzaamheid worden gecombineerd en waarbij op een andere manier naar de voedselketen wordt gekeken.”

Keten van ingrediënten verbeteren

Vanuit de ingrediënten die voor de spreads worden gebruikt, wil Baecke de keten verbeteren. “Elk ingrediënt heeft zijn eigen uitdaging en zijn eigen verhaal. In 2016 hebben we de bananen die we gebruiken onder de loep genomen. We besloten om deze te laten pureren in het land van herkomst, Ecuador, in plaats van bananenpuree in Europa in te kopen. De overrijpe bananen die geen bestemming hebben, kunnen zo geconserveerd worden en geld opleveren.”

Er komt een appel onze fabriek binnen en aan het einde van de lijn is deze verwerkt in allerlei producten en blijft er helemaal niets over

Nu werkt Yespers aan de appelfabriek. De afgelopen anderhalf jaar heeft Baecke onderzocht hoe alles van de appel tot waarde gebracht kan worden. “Er komt een appel onze fabriek binnen en aan het einde van de lijn is deze verwerkt in allerlei producten en blijft er helemaal niets over.”

Betere prijs voor appelteler

Hij ziet diverse voordelen: “De grondstof krijgt veel meer waarde, waardoor we een betere prijs kunnen betalen aan telers. Ons eigen businessmodel wordt daarmee ook interessanter. Doordat we op een andere manier met de appelverwerkinBericht bekijkeng omgaan, ontstaan er nieuwe kansen. Van dezelfde hoeveelheid appels kunnen we immers veel meer producten maken dan alleen appelstroop.”

Zo kunnen de gedroogde appels worden gebruikt voor de granola en overnight oats. Het appelconcentraat is geschikt voor de smoothie-spreads en de appelstroop voor notenspreads. De appelpitjes kunnen worden verwerkt tot appelpitolie en de steeltjes kunnen bijvoorbeeld dienen als een voedingsbodem voor paddenstoelen.

Baecke vult aan: “Een andere belangrijke hoofdstroom die we gaan produceren, is appelmeel dat we van het appelpulp maken. Momenteel zijn we hierover met een aantal grotere afnemers in gesprek.”

Lees het hele interview met Stefan Baecke van Yespers op FoodAgribusiness.nl

Delen

Wendy Noordzij
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin