Glas

Nieuws

Grieks bedrijf lijkt besmet met ToBRFV via planten

De Griekse autoriteiten denken dat de ToBRFV-besmetting van een Griekse tomatenkas op Kreta is toe te schrijven aan het uitgangsmateriaal.

Dat blijkt uit de melding aan de European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO). Het gaat om een teeltbedrijf van 1.500 vierkante meter. De teler heeft zelf de symptomen gevonden van ToBRFV en gemeld. In september werd de identiteit vastgesteld van ToBRFV, waarna het gewas is geruimd in de kas. De Griekse autoriteiten doen nog nader onderzoek naar de omgeving van de kas op het eiland Kreta. De autoriteiten wijzen uitgangsmateriaal aan als voorlopige bron van de uitbraak, maar maken niet bekend wat de herkomst is van het uitgangsmateriaal.

Geen nieuwe meldingen

In het EPPO-maandbericht van oktober, dat donderdag 7 november verscheen, worden alleen bekende meldingen weergegeven van Nederland en Griekenland. Daar zitten geen nieuwe landen bij. Nu er een meldplicht is, wordt verwacht dat meer landen een besmetting melden, maar het is mogelijk dat hier door de fase van de tomatenteelt en vertraging van mogelijk besmettingsonderzoek later nieuwe meldingen bij komen.

PepMV versus ToBRFV

In de melding van de Nederlandse ToBRFV-besmetting in de EPPO-nieuwsbrief maakt de NVWA opnieuw melding van symptomen die aan PepMV moeten worden toegeschreven bij de eerste Nederlandse besmetting of in combinatie met ToBRFV.

Of registreer je om te kunnen reageren.