Glas

Nieuws

Belichting maakt noordelijke telers sterker

Met de opkomst van belichting in Canada – en al eerder in Europa – is de economische positie van telers in noordelijke gebieden sterker geworden ten opzichte van telers in zuidelijke gebieden.

Die opkomst van belichting hing samen met de economische positie op de bedrijven in noordelijke teeltgebieden. De marges van Canadese telers waren goed, maar staan de laatste jaren onder druk, waardoor ook daar belichting in opkomst is. In Europa is datzelfde beeld zichtbaar. “Het is niet voor niets dat Spaanse telers klagen”, zei Peter Klapwijk van 2Harvest dinsdag 26 november op het World Tomato Congress in Rotterdam.

Grootste stappen efficiëntie ledbelichting gezet

Op dat World Tomato Congress gaven belichtingsbedrijven Signify en Fluence een visie op de belichte teelt. Volgens Piet Hein van Baar van Signify zijn de grootste stappen in efficiënte voor led-belichting wel gemaakt. Daarmee zijn investeringsplannen steeds beter rond te krijgen. “De efficiënte is de laatste jaren opgelopen van 1,6 naar 3,2 (micromol per Joule, red.). Misschien is uiteindelijk 4,0 haalbaar, maar de grootste stappen zijn al gezet.”

Meer onderzoek naar tussenlampen

Signify verving al 51 hectare traditionele belichting door led-lampen. Het volledig uitfaseren van traditionele belichting door de opkomst van led is niet te verwachten, stelde Fluence. Het bedrijf kondigde verder aan dat binnen een halfjaar meer bekend wordt over een onderzoek naar het bereik van stralen van led-lichting in armaturen boven het gewas. Met een uitgekiend spectrum dringen stralen dieper door in het gewas. Dat onderzoek werpt mogelijk een nieuw licht op het belang van tussenbelichten.

Lees ook: 1 op 5 tomatenbedrijven denkt aan led

Of registreer je om te kunnen reageren.