Doorgaan naar artikel

Onderzoek naar 40% warmtebesparing in tomatenteelt

Foto: Redshift Photography

Foto: Redshift Photography

Grodan en Signify werken samen in een onderzoek bij Botany naar een energiezuinige tomatenteelt met een verwachte warmtebesparing van 40%.

In september 2023 is bij Botany in Horst een tomatenproef gestart onder volledig dimbare ledlampen. De nadruk zal liggen op de verdamping van de planten en de opname van voedingsstoffen in een afdeling met actieve luchtontvochtiging. De strategie van dit jaar is gebaseerd op kennis die is opgedaan tijdens een succesvolle tomatenproef van Signify vorig jaar, toen de focus lag op lichtplanning en lichtspectra. Door de te verwachten gewasontwikkeling en -prestaties te modelleren, verwachten Grodan en Signify de warmtevraag tot 40% te kunnen verminderen. Dit door de lampen te dimmen op basis van gewasbehoeften, energieprijzen en lichtomstandigheden buiten.

Aangepaste watergeefstrategie

De combinatie van twee watergiftbehandelingen en de toepassing van actieve ontvochtiging moet veel informatie gaan opleveren over hoe de planten presteren en gestuurd kunnen worden in een belichte winterteelt zoals die er in de toekomst uit kan zien.

Met lagere buistemperaturen, minder energie-input en met minder stralingswarmte van de ledlampen is de gewasverdamping lager, vooral in de wintermaanden. Dat vraagt aanpassen van de beheerstrategieën voor de wortelzone en gedetailleerder monitoring. Niet alleen bij de start- en stoptijden van de irrigatie en de elektrische geleidbaarheid van het irrigatiewater, maar ook de balans tussen de verschillende voedingselementen.

Delen

Peter Visser
Peter Visser

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin