Glas

Nieuws

Greenyard: Bakker groeit solide, druk in Duitsland

Greenyard boekt via Bakker Barendrecht solide omzetgroei in Nederland, maar verliest meer omzet in Duitsland, België en Polen.

Dat blijkt uit de resultaten van het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2018/2019. De omzet vers daalde 2,4% naar € 884 miljoen. Greenyard verwacht dat de winst dit jaar een kwart onder die van vorig jaar zal liggen.

Prijsdruk en droogte

Naast de forse kostenpost voor de terugroepactie na listeria in diepvriesgroente, is er de prijsdruk in de retailmarkt en de droogte die omzet en winst drukken. De warme en droge zomer leidde tot onregelmatigheden in de oogst. Vooral bij de verwerkingstak (long fresh) verwacht het bedrijf tekorten van 30 tot 50%.

Greenyard wil schuldenpositie verbeteren

Greenyard gaat er voorlopig van uit dat de onderliggende rebitda-winst een kwart onder de winst van vorig jaar zal liggen, in plaats van de verwachte groei met 10%. Het bedrijf werkt aan een actieplan. Zo zal de activiteitenportfolio tegen het licht worden gehouden om de schuldenpositie te verbeteren. Het bedrijf kon die stap maandag niet toelichten.

Greenyard zag de omzet in de eerste 3 maanden van het gebroken boekjaar 1,5% zakken tot € 1.093 miljard.

Fabriek Hongarije vrij van listeria

Goed nieuws was er ook over de listeriazaak in een vestiging in Hongarije. De geraamde kosten van € 30 miljoen zijn niet opgelopen en de fabriek lijkt weer te gaan produceren. Alle testen die ondertussen in de Hongaarse Greenyard-fabriek gebeurden, verklaren de fabriek schoon van listeria.

Of registreer je om te kunnen reageren.