Tuinbouw fossielvrij

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Hartman krijgt subsidie terug voor aardwarmte

In het voortraject voor ontwikkeling van aardwarmte in het Friese Sexbierum heeft het ministerie van Economische Zaken ten onrechte subsidie teruggevorderd van glastuinbouwbedrijf AC Hartman.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank. De terugvordering van bijna € 200.000 in 2016 was deels onterecht, waardoor de berekening opnieuw moet. Het project Geothermie Waddenkas Sexbierum is vertraagd, zo maakte Hartman in december bekend.

Boren naar aardwarmte zou in najaar 2018 beginnen

Voor het aardwarmteproject was al een omwonendenbijeenkomst georganiseerd in september, omdat in het najaar van 2018 de boor de grond in zou gaan. Wanneer dat nu het geval is, blijft onduidelijk. Hartman heeft ook de grond in het project Waddenglas nog niet overgenomen nadat het in 2017 werd overgenomen door de Farm Fruit Group van Hein Deprez.

Wel of niet subsidiabele kosten

De rechtszaak ging over de subsidiabele en niet-subsidiabele kosten voor het onderdeel marktintroductie energie-innovaties. Het gaat onder meer om facturen die zijn betaald voor kosten subsidie-aanvraag. Interne kosten vallen daar niet onder. Hartman stelt dat ook kosten die Ballast Nedam heeft gemaakt onder de subsidie zouden moeten vallen, hoewel de factuur nog niet betaald is vanwege juridische verschillen van inzicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.