Doorgaan naar artikel

Onderbenutting tuinbouwregelingen

Voor de energieregeling EHG is in 2017 ruim € 2 miljoen minder uitgekeerd dan begroot door het ministerie van Economische Zaken.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het ministerie. Bij de begroting van 2017 werd nog uitgegaan van € 7,1 miljoen aan investeringssteun voor zaken als warmtenetten en luchtbehandelingskasten in kassen. De EHG-regeling staat voor ‘Energie-efficiency en hernieuwbare energie glastuinbouw’.

Minder aanvragen

Dat jaar 2017 is daadwerkelijk iets minder dan € 4 miljoen ingezet uit deze regeling. Vooraf werd al € 1,0 miljoen voor ontwikkeling van systemen ingezet, omdat werd voorzien dat te weinig aanvragen zouden worden ingediend. Het waren er nog minder dan verwacht, stellen betrokkenen. De overgebleven € 2,1 miljoen wordt weer teruggestort in de staatskas, al kon in 2016 budget uit voorgaande jaren worden overgeheveld.

Openstelling dit jaar

Dit jaar opent een ruimere regeling EHG met ook ruimere mogelijkheid voor subsidie-aanvragen voor energieschermen. Daarvan is wel de verwachting dat voldoende aanvragen worden ingediend.

Geen verliesdeclaratie

Ook de Garantieregeling Aardwarmte heeft een onderbenutting doorgemaakt in 2017. Voor de garantieregeling aardwarmte is in 2017 voor ‘slechts’ 1 aardwarmteproject een garantieverplichting afgegeven, zo schrijft het ministerie. Het goede nieuws is dat het ministerie een reservering van € 2,5 miljoen had opgenomen voor een mislukte aardwarmteboring. Hiervan is geen gebruik gemaakt, waardoor de begrotingsreserve aardwarmte groeit van € 21,7 miljoen naar € 22,6 miljoen dit jaar.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin