Glas

Nieuws

Vlaams warmtenet met derde buis

Het Vlaamse Kenniscentrum Energie heeft een warmtenetwerk ontwikkeld met drie buizen. Hierdoor kunnen glastuinbouwbedrijven WKK-warmte op het net injecteren, maar ook warmte afnemen.

Het is de uitkomst van onderzoek in opdracht van de Provincie Antwerpen om rendement van warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) te optimaliseren door ze met elkaar te koppelen via een warmtenet. De resultaten van deze studie werden op woensdag 31 mei voorgesteld tijdens de studiedag ‘WKK in de glastuinbouw’.

Derde buis voor hydraulische druk

Volgens de provincie Antwerpen is een driebuizensysteem een noviteit voor glastuinbouwgebieden. “De derde buis is nodig om de hydraulische druk te neutraliseren, waardoor zowel injectie als afname mogelijk wordt”, aldus Koen Eyskens, adviseur glastuinbouw van Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid. De partijen staan open voor samenwerking met Nederlandse partijen in de glastuinbouw.

Groencertificaten

Belgische WKK-installaties draaien met fiscaal voordeel via groencertificaten. Het betekent voor tomatenbedrijven bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van hun rendement.

De provincie Antwerpen onderzocht kansen voor zo’n netwerk voor de gebieden in Merksplas, Hoogstraten, Rijkevorsel en Sint-Katelijne-Waver. Het moet uitmonden in een proef.

Diepe geothermie

Zo’n warmtenetwerk kan op termijn een opmaat zijn voor meer warmtedistributie, aldus gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé van de provincie Antwerpen. “Op korte termijn zie ik koppelingen tussen twee of drie bedrijven in de praktijk gerealiseerd worden. Door relatief kleinere investering ervaren de bedrijven onmiddellijk de economische return. Op langere termijn geloof ik dat een uitgebreid warmtenet in een glastuinbouwgebied zorgt voor de verankering van glastuinbouw in onze regio en de overstap naar een nieuwe technologie of warmtebron mogelijk maakt. Denk bijvoorbeeld maar aan het toepasbaar maken van diepe geothermie in de Noorderkempen. Ook maakt zo’n warmtenet de koppeling met een omgeving mogelijk. Hierdoor kan de glastuinbouwsector zelfs aangesproken worden als warmteleverancier.”

Of registreer je om te kunnen reageren.