Glas

Nieuws 1201 bekeken

Start bijzonder kassenproject REO in Noord-Frankrijk

Vandaag start de nieuwbouw van een negen hectare grote tomatenkas in Arques in Noord-Frankrijk door de broers Kevin en Jonas Vandevelde, leden van veiling REO uit Roesselare.

Die veiling speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied in Arques en de afzet van de Franse tomaten in het Noord-Franse afzetgebied. Het glastuinbouwgebied heeft een potentie van 60 tot 70 hectare, waarvan REO een deel in eigendom heeft en een optie. REO blijft eigenaar van de grond, zo is afgesproken met de overheid in Arques. Er is ruimte voor Belgische, maar ook Franse en Nederlandse telers in het glasgebied. De afzet verloopt vervolgens via REO.

Thuismarkt

Noord-Frankrijk is voor REO de tweede thuismarkt geworden. Dat traject startte vijf jaar geleden. REO investeerde in het kwaliteits- en merkenbeleid en nam een Franse marketingdeskundige aan op de veiling. Ook neemt de productie van Belgische telers in Noord-Frankrijk toe en recent startte REO met de veiling van Franse bloemkool aan de klok.

‘Het is niet zo dat we Belgisch product proberen om te dopen tot Franse’.

Respect voor Franse manier produceren

De actieve rol in het glastuinbouwgebied markeert de volgende fase van de strategie van REO om op de Noord-Franse markt een positie op te bouwen. Overigens uit respect met de Franse manier van produceren en afzetten, zegt REO-directeur Paul Demyttenaere. “Het is niet zo dat we Belgisch product proberen om te dopen tot Franse. We zitten in Roeselare 15 kilometer van de grens. Voor productie is die grens al duidelijk aan het vervagen.” Demyttenaere wijst op de groei van de afzet in Noord-Frankrijk. Waar de omzet van REO 30% groeide, bleef het marktaandeel van de afzet in Noord-Frankrijk op 20%. De afzet groeit nu mee.

Arques (rode button) ligt op circa 50 kilometer van Roeselare, waar veiling REO gevestigd is. Afbeelding: Google
Arques (rode button) ligt op circa 50 kilometer van Roeselare, waar veiling REO gevestigd is. Afbeelding: Google

Nieuwe generatie

Het jongste initiatief in Noord-Frankrijk kwam aan het rollen door het REO-bedrijf Vandevelde dat een tomatenbedrijf wilde starten voor de zoons Kevin en Jonas. REO onderzocht de mogelijkheden in Noord-Frankrijk en kwam uit in Arques en startte het overleg met de gemeente over de ontwikkeling van het gebied. Demyttenaere beseft dat de constructie met de inbreng van grond door REO een bijzondere is, maar nodig om de ontwikkeling in Noord-Frankrijk een impuls te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.