Glas

Nieuws

Kassenbouwers spinnen garen bij bouwhausse

Na jaren van malaise en onderbezetting stromen de orders bij Nederlandse kassenbouwers binnen, vooral uit Nederland zelf. De bedrijven melden recordomzetten en gaan op hun beurt miljoenen investeren in uitbreiding van werkplaatsen en loodsen.

“De markt heeft zes jaar stilgestaan en nu gaat ineens iedereen bouwen”, typeert algemeen directeur Wouter Kuiper van Kubo de situatie op de website van Het Financieele Dagblad. Directeur van Havecon Henk Verbakel zegt dat het bedrijf vijf keer meer aanvragen voor bouwprojecten krijgt dan normaal. Het bedrijf probeert sommige telers zelfs te bewegen hun investering naar 2018 door te schuiven, omdat ze dan meer ruimte hebben om voor hen te bouwen. De afgelopen jaren lag het bouwvolume – renovatie of nieuwbouw - op amper 100 hectare per jaar.

Gestegen prijzen en financiering makkelijker

Kuiper heeft als verklaring voor de bouwhausse de gestegen verkoopprijzen voor paprika’s, tomaten en winterteelten. Ook enkele rozenkwekers durven weer te investeren. Verder is de financiering van bouwprojecten gemakkelijker geworden. Verbakel: “In het verleden zag een bank er tegenop om het hele bedrag te financieren. Nu is de financiering vaak gespreid over meerdere banken. Dat vergroot de kans dat de ondernemer gaat bouwen.” Kuiper beaamt dat: “Bij de banken is de rem er af.”

Schaalvergroting

Het Financieele Dagblad stelt vast dat de schaalvergroting in de Nederlandse tuinbouw doorzet. Grote tomaten- en paprikatelers laten - vaak gefaseerd - steeds weer nieuwe kassen bouwen. Aan de onderkant van de markt verdwijnen de kleine telers die geen financiering meer kunnen krijgen omdat hun bedrijfsvoering geen toekomst heeft.

Stijging van de omzet

Dankzij veel bouwprojecten zag Havecon de omzet vorig jaar stijgen naar €70 miljoen. Het bedrijf bouwde onder meer voor CombiVliet, Beekenkamp, Seasun en Gebr. Van Adrichem. Dit jaar verwacht Havecon een verdere stijging van de omzet.

De jaaromzet van Kubo klom vorig jaar met bijna een derde naar €95 miljoen, de winstmarges verdubbelden zelfs. Het grootste deel van de omzet haalt Kubo uit het buitenland. Kubo verwacht dit jaar 10% tot 20% meer omzet te kunnen realiseren.

Andere actieve kassenbouwers zijn Certhon (Poeldijk), Van der Hoeven (Den Hoorn), Prins (Kwintsheul) en Dalsem (Den Hoorn).

Of registreer je om te kunnen reageren.