hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Meer aanvragen aardwarmte voor SDE+-regeling

Van de 5.783 aanvragen voor stimuleringsregeling SDE+ zijn er 9 bestemd voor aardwarmte.

Daarmee vertoont het aantal aardwarmte-aanvragen weer een stijging ten opzichte van dezelfde ronde in 2016. Toen werd voor 2 projecten ondersteuning gevraagd. Dit jaar is het aangevraagd aardwarmtevermogen van de 9 projecten opgeteld 264 MW (megawatt). Daarmee zijn het gelijk grote SDE+-projecten, met een potentieel beslag op de regeling van meer dan € 800 miljoen.

Het zijn aanvragen die het ministerie bekend maakt. In februari wordt de uitkomst van de aanvragen verwacht. Voor deze ronde is € 6 miljard beschikbaar. Er is voor € 9,9 miljard aangevraagd. In 2016 werd in diezelfde ronde nog voor € 11,5 miljard aan ondersteuning aangevraagd, maar met minder aanvragen. Het ging vooral om zonneprojecten. Dit jaar werden de voorwaarden voor zonne-energie versoberd en werd de categorie bij- en meestook van biomassa geschrapt.

Versnelling aardwarmte

Tijdens het congres Energietransitie en Geothermie donderdag 9 november in Naaldwijk was de rode draad hoe de versnelling moet worden ingezet van de toepassing van aardwarmte. Volgens Jacco Vooijs, voorzitter LTO Glaskracht Westland, zijn er nu een paar boringen per jaar. ”Dat is te weinig. Als we een klimaatneutrale glastuinbouwsector willen in 2040, dan moeten er meer telers opstaan”, vindt Vooijs. Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermie, meldde dat in 2017 er al twee keer zo veel boringen zijn als in vorige jaren. “Maar het tempo moet nóg meer omhoog. We moeten misschien naar in totaal 1.000 à 1.500 doubletten”, zo schrijft Gemeente Westland in een persbericht.

Alliantie aardwarmte

In Naaldwijk werd ook de intentie-overeenkomst getekend voor de Geothermie Alliantie Zuid-Holland. Een brede alliantie met overheden, Eneco en nu ook tuinders, gaat plannen maken voor waar in Zuid-Holland het beste aardwarmte kan worden gewonnen.

Er is een potentie van 200 doubletten, maar de zeven partijen willen plannen maken om aardwarmte zo duurzaam en veilig mogelijk te plannen en exploiteren. Een onderzoek naar de geografische risico’s behoort tot de plannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.