Glas

Nieuws 1 reactie

Nieuwe tomaat die rijp weken lang stevig blijft

Biotechnologen van de universiteit van Nottingham en veredelaar Syngenta zijn erin geslaagd een rijpe tomaat veel langer houdbaar te maken door een gen uit te schakelen dat zorgt voor de afbraak van pectine.

Door het gen voor de aanmaak van het enzym pectate lyase uit te schakelen blijven de tomaten rijp veel langer stevig dan nu het geval is. Tomaten krijgen pas tijdens het rijpingsproces hun volle smaak, maar tegen het eind van het rijpingsproces wordt ook het pectine in de vruchtwand afgebroken waardoor de tomaat zacht wordt. In het in Nature Biotechnology gepubliceerde onderzoek staat dat de gemodificeerde tomaten na twee weken nog stevig waren terwijl onbehandelde tomaten al zacht en rimpelig waren.
Al sinds de 80-er jaren zijn er zogenaamde 'long-life'-rassen op de markt, tomaten die ook lang houdbaar zijn. Maar in deze rassen in een gemuteerde gen ingebouwd die ervoor zorgt dat de tomaat maar half rijp wordt.  In Spanje worden voor het grootste deel dit soort rassen geteeld vanwege de ongecompliceerde handling en lange houdbaarheid. Nadeel van deze rassen is dat de 'halve rijping' zorgt voor een vlakke smaak.
Omdat bij de nieuwe gemodificeerde tomaten niet is ingegrepen in het rijpingsproces, worden deze tomaten gewoon rijp. Het verschil zit in de hoeveelheid pectine. Dat gehalte is bij de gemodificeerde tomaten even hoog als bij onrijpe vruchten. Hoe de smaak van de nieuwe tomaat is, wordt niet beschreven in het artikel. Daarnaast is het natuurlijk nog de vraag of deze tomaat het in de kas goed gaat doen.

Eén reactie

  • F Vreugdenhil

    De doodsteek voor de Nederlandse tomaat

Of registreer je om te kunnen reageren.