Glas

Nieuws

'Klant eet tomaten met verlies voor teler'

De Belgische Boerenbond wil consumenten laten zien dat telers nu verlies lijden op hun producten.

Voor tomaten is het verlies per kilo nu 43 cent per kilo, stelt de bond, die een reclamefolder maakte met daarin de telers- en kostprijs. Voor tomaten lag die telersprijs op gemiddeld 17 cent in week 29, waar de kostprijs 60 cent is. Voor aubergine wordt 78 cent betaald, waar de kostprijs volgens de Boerenbond € 1,20 is. Bij Jonagoldappels ligt de kostprijs op 46 cent, terwijl de opbrengst 43 cent is.

Boerenbond wil met deze actie een campagne voeren voor een faire prijzenpolitiek. Voorzitter Piet Vanthemsche: "Ik zou willen dat de consumenten in hun grootwarenhuis vragen of de boer wel een eerlijke prijs heeft gekregen. Zij kunnen de druk opvoeren op warenhuizen. Wij kunnen dat niet want de markt moet zijn rol kunnen spelen". De warenhuizen zijn de prijszetters, dus gaat de Boerenbond met hen in gesprek.  "Voor één liter melk die een boer verkoopt, verliest hij 7 cent. Voor elk varken verliest hij 15 tot 20 euro. Een aantal bedrijven in ons land komt echt in de moeilijkheden. Ze maken geen winst meer. Als je een glas melk drinkt, dan drink je eigenlijk 2 eurocent uit de portemonnee van de boer."

Of registreer je om te kunnen reageren.