Glas

Nieuws 4 reacties

Slangenbuffer is niet rond te rekenen

Het gebruik van grondverwarmingsslangen als warmtebuffer is geen rendabele investering, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw bij het paprikabedrijf Teegrow in Grashoek.

Bij de nieuwbouw van een 4 hectare grote kas heeft Teegrow een slangenbuffer in de bodem gelegd om een tijdelijk warmteoverschot op te slaan en later te gebruiken. Ook zouden de rookgassen van de wkk verder worden uitgekoeld met behulp van de buffer, waarna de warmte later weer te gebruiken zou zijn.
Uit berekeningen van de opslagmogelijkheden van warmte is gebleken dat de opgeslagen warmte nauwelijks geschikt is om direct in de kas te benutten, zelfs niet in luchtbehandelingskasten (lbk's) die slechts een temperatuur van 25 graden nodig hebben. Daarom is berekend of met behulp van een warmtepomp de slangenbuffer rendabel benut kan worden. Dat blijkt pas het geval te zijn als 5 kWh aan elektriciteit goedkoper is dan 1 kWh aardgas. In die vergelijking is de investering van de slangenbuffer nog niet meegenomen. Daarom concludeert onderzoeker Marcel Raaphorst van Wageningen UR Glastuinbouw dat een slangenbuffer voor de glastuinbouw niet rendabel lijkt.

Minder lekverliezen mogelijk

Hoewel het systeem van de slangenbuffer nog niet in gebruik is gesteld, is wel vastgesteld dat de bodemtemperatuur onder de kas ook op grotere diepten 4 graden hoger ligt dan aan de gevel. Dat zou  tot minder lekverliezen van slangenbuffers leiden. Bij de huidige installatie zal het lekverlies over de eerste vijf jaar ongeveer 50 procent zijn, uitgaande van een aanvangstemperatuur van de bodem van 12 graden. Bij een aanvankelijke bodemtemperatuur van 17 graden zou het verlies nog altijd 30 procent bedragen.

Laatste reacties

 • a hofman

  Een wwk was ook niet rond te rekenen

 • a hofman

  En al die kassen ook niet

 • a hofman

  En de grond al helemaal niet

 • a hofman

  Maar bij de RABO allemaal wel

Of registreer je om te kunnen reageren.