Glas

Nieuws

FNV gaat flyeren op grote glasbedrijven

FNV Bondgenoten gaat deze zomer op grote glastuinbouwbedrijven pamfletten uitdelen om druk te verhogen voor cao-onderhandelingen.

Volgens FNV-onderhandelaar Henk Onstwedder zijn er nog wezenlijke verschillen tussen de eisen van de vakbonden en toezeggingen van werkgevers. Daarbij wil de bond zich ook niet onder druk laten zetten door het argument van financiële druk op tomaten- en komkommerbedrijven. "Dat verhaal kennen we nu wel. Er is altijd wel wat. Op stek- en potplantenbedrijven worden wel goede resultaten gehaald en daar verschuilen ze zich achter verhalen over rendementen bij de glasgroente."

LTO Glaskracht Nederland en Plantum maakten maandag bekend dat door de financiële positie van het merendeel van de bedrijven, de  gevraagde loonsverhoging van 1,5 procent niet haalbaar is. De looneis is echter verknoopt met andere zaken als flexibilisering van roosters en nieuw ouderenbeleid, stellen werkgevers in een toelichting.

Volgens FNV Bondgenoten hebben werkgevers 1,25 procent geboden, maar voor de vakbonden speelt dat werkgevers de ouderendagen willen bevriezen. Jongeren kunnen die rechten niet meer opbouwen bij zo'n bevriezing. Werkgevers willen die bevriezing van ouderendagen in ruil voor invoering van nieuw ouderenbeleid. Personeel kan volgens die regeling 80 procent gaan werken voor 90 procent salaris en pensioenopbouw.

FNV Bondgenoten stelt dat werknemers dat voor een belangrijk deel financieren door inleveren van een halve vakantiedag en minder loonsverhoging afgelopen jaar. Ook de flexibilisering van de roosters, schiet werknemers in het verkeerde keelgat. "Veel werknemers zullen door het verlies van toeslagen daar de pijn van voelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.