Glas

Nieuws

Balans op paprikamarkt geeft mooie prijzen

Sinds een paar weken is de paprikaprijs aan een stevig herstel bezig. Na Pinksteren zijn de dagprijzen voor alle kleuren paprika gestegen, soms zelfs tot boven 2 euro per kilo.

De periode van overvloedig aanbod lijkt voorbij. Almería, dat van begin maart tot eind mei nog 37 procent meer geblokte paprika's produceerde dan vorig jaar, is nu vrijwel volledig van de markt verdwenen. In de weekrapporten van de regering van Andalusië komt het product zelfs niet meer voor. Daarnaast is de productie in Nederland en België in rustiger vaarwater gekomen. De vroege en hoge productiegolven van dit voorjaar zijn flink afgevlakt. Anders dan andere jaren is er nu veel minder sprake van aanvoerpieken en –dalen. Het mooie weer heeft steeds voor goede zetting gezorgd waardoor de 'vluchten' mooi verdeeld zijn over de bedrijven en de regio's. Zuid-Oost Nederland en West-Nederland lopen daarbij niet gelijk op.

Niet alles meer af te dwingen

De vraag is nog steeds goed, net als in het voorjaar. Maar door de lagere aanbod is de balans op de markt hersteld. Als supermarkten nu een lagere prijs willen bedingen lopen ze de kans daar geen product bij te vinden. Zij kunnen nu niet alles afdwingen. Dat bleek ook deze week. Doordat er geen voorraden meer waren kon de prijs na Pinksteren flink stijgen tot een niveau van € 1,70 tot ruim boven 2 euro per kilo.
Opvallend is dat bij The Greenery de 75-ers rode paprika's al weken beter worden betaald dan de 85-ers. Vanwege de vrij dikke vruchtwand passen 75-ers nu beter in de mixverpakkingen dan 85-ers. Na de langste dag zal dat omdraaien. Door de warmte en afnemend lichtniveau worden de paprika's steeds lichter.
De groene paprika's hebben nog het meest last van 'hozerigheid' in aanvoer en prijsvorming. Veel gewassen van groene paprika zitten nu tussen twee zetsels in. Deze week steeg de prijs daardoor ook boven 2 euro per kilo op de veilingen in Nederland en België. Maar de verwachting is dat er volgende week een flink zetsel aankomt waardoor de prijs waarschijnlijk weer aanzienlijk zal dalen.

Redelijke vooruitzichten

De verwachting is dat de balans tussen vraag en aanbod zal voortduren tot in ieder geval de schoolvakanties. Daarna worden supermarkten voorzichtiger met hun aankopen.  Vorig jaar waren  het vanaf nu tot half juli ook weken met stabiele hogere prijzen. Vanaf dat moment zakten de prijzen echter heel ver weg waardoor het uiteindelijk geen goed jaar werd, maar een jaar waarin de kosten werden vergoed.
De hoop van paprikatelers is dat de prijs na half juli dit jaar minder ver zal wegzakken. Daarmee hopen zij het gat in de opbrengst is ontstaan grotendeels te kunnen dichten. Tot eind mei lag de middenprijs voor gekleurde paprika gemiddeld 40 procent lager dan vorig jaar. De 10 tot 15 procent hogere productie maakte dit lang niet goed. De omzet lag begin juni gemiddeld zo'n 30 procent achter op schema. De prijzen moeten wel heel goed blijven wil dit gat nog weggewerkt worden, laat staan dat de vier verliesgevende jaren (2009-2012) worden goed gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.