Glas

Nieuws laatste update:18 feb 2014

Nederlandse komkommer hoeft niet in te vechten

De traditionele prijsgevechten bij de omschakeling van Spaanse naar Nederlandse komkommers blijven dit jaar uit, door beperkte volumes van Spaanse kant.

Het is een handelaar die dat opgelucht waarneemt. Waar in andere jaren de handel door de knieën moest met prijzen van 25 cent om een plek in de supermarkten te krijgen, is de overgang dit jaar soepel. Gemoedelijk is ook een gehoorde term in het circuit. De overgang is geleidelijk. De Duitse winkelketens hebben deels Nederlandse en deels Spaanse producten om de schappen te vullen. Het prijsniveau ligt in die handel rond de 50 cent, stelt een handelaar.

Het beeld komt overeen met de veiling bij The Greenery. Daar is ook de prijsafstand opgelopen tussen de sorteringen voor supermarkten en de kleinere maten, merkt een inkoper op. Deze week kon de prijs voor veertigers de vijftig cent benaderen. Veel kopers willen de 36'ers als minimummaat. De 31'ers kostten 36 tot 38 cent voor de klok.

Dat de grootwinkelbedrijven Nederlands en Belgisch product willen, blijkt ook op de Belgische markt. Daar is Colruyt al actief met Flandria-komkommers. Die koopt het grootwinkelbedrijf op de klok, er wordt in België pas bemiddeld bij voldoende aanvoer. Dat is nu nog niet het geval. Op de veilklok bij de Belgische buren van BelOrta bleef de prijs voor veertigers deze week stabiel op rond de 60 cent per stuk, laat die veiling weten. Dezelfde prijs is zichtbaar bij REO.

Spaanse veilingen geven nog hogere prijzen weer, al bewegen de noteringen op de internationale markten naar elkaar toe. Woensdag lag de Spaanse dagprijs gemiddeld op 76 cent per kilo. Het zevendaags gemiddelde lag met 88 cent nog wat hoger.

Voor Nederlandse telers is de start van het afzetseizoen hoopvol. Met relatief warm weer worden beste prijzen behaald. 'Al een maand beuren teler prijzen van 45 tot 65 cent', zegt een inkoper, die daarbij voor het gemak geen onderscheid maakt tussen belichte en onbelichte teelt.

 

Kijk voor meer Spaanse prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.