Glas

Nieuws

'Meer glastuinders aanzetten tot energiebesparing'

Nieuwe plannen voor het energieprogramma Kas als Energiebron laten zien dat de sector een tandje bij wil zetten op gebied van energiebesparing.

De focus ligt niet meer alleen op kennisontwikkeling en stimulering van koplopers, maar meer op het begeleiden van 'de gemiddelde teler' naar energiemaatregelen op het bedrijf, zoals Het Nieuwe Telen en aardwarmte. Dat blijkt uit plannen voor Kas als Energiebron die de sector met de overheid heeft afgestemd.

Voor 2014 heeft het ministerie van EZ via Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen recent 1,1 miljoen euro gehonoreerd. De sector zal naar verwachting voor 1,8 miljoen euro bijdragen aan de versnelling van energiebesparing. Dat laatste is de glastuinbouw overeen gekomen met de overheid in het nationale Energie-akkoord. Later dit jaar volgen meer programma-onderdelen voor Kas als Energiebron.

Naast het versnellingsprogramma voor Het Nieuwe Telen zijn in Kas als Energiebron projecten opgenomen voor onderzoek naar ultrazuinig telen. Met een verdampingsstrategie wordt gemikt op een besparing van 5 tot 10 kuub gas per vierkante meter. Ook is de doelstelling opgenomen dat met belichting een electriciteitsbesparing van 50 procent behaald wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.