Glas

Nieuws

NVWA: Importeisen VS voor tomaat nu stabiel

De Amerikaanse autoriteiten hebben importeisen voor Nederlandse tomaten redelijk vast liggen om Tuta absoluta te weren.

Dat concludeert de NVWA. Met name het aantal feromoonvallen dat moet worden toegepast, varieerde over enkele jaren heen flink, van 4 via 40, 30, 5 en nu 2 per hectare. Ook de interval voor controle veranderde en is nu eens per week, stelt de NVWA in haar juist uitgebracht overzicht over 2012: Fytosanitaire signalering 2012. De eisen voor begazing en sluizen waren al langer duidelijk.

Toch zijn in 2012 twee nieuwe tomatenbedrijven erkend voor export naar de VS. In dat jaar is in ieder geval in één kas toch de mineermot aangetroffen. Bij de vondst van meer dan één mot wordt de export naar de VS stilgelegd. Volgens de NVWA is bij dit bedrijf in 2013 de export weer hervat, nadat ter plaatse was vastgesteld door de Amerikaanse autoriteiten dat het risico voldoende was geminimaliseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.