Glas

Nieuws

Geschouderde paprika snel aan de maat

Tijdens een open middag bij paprikateeltbedrijf De Bleiswijkse Zoom in Bleiswijk bekeken telers het nieuwe gele ras Atalante van Enza Zaden, en werden ervaringen met het ras uitgewisseld.

Ingeschat wordt dat Atalante dit jaar ongeveer 4 procent marktaandeel bij de gele paprika’s heeft veroverd, wat nog een stuk verwijderd is van het hoofdras waarvan het areaal tegen de 60 procent wordt ingeschat.

In praktijkproeven kan Atalante in het begin van de teelt ietsje zwaarder beginnen, als hij direct met het hoofdras meegesneden wordt. De nieuwkomer zet namelijk iets eerder en kleurt egaler door. Gedurende de rest van het voorjaar is het gemiddeld vruchtgewicht 5 tot 10 gram lager. Vanaf de zomer is Atalante dankzij een iets meer geschouderde vrucht juist weer in het voordeel met het vruchtgewicht en de sortering. Ook Martijn Ammerlaan van De Bleiswijkse Zoom constateerde dat er met een meer geblokte vruchtvorm sneller een grove vrucht meegenomen kon worden, al viel het hem daarbij wel op dat de vruchten ietsje ongelijker in vorm konden zijn.

Iets afhangend blad

Het ras is makkelijker iets koeler te telen, wat energie kan besparen en tevens bevorderlijk is voor de vruchtwanddikte.

Het plantmateriaal is genetisch niet gevoelig voor koploosheid. Ook voor stengelnecrose en ongelijke stengels kon geen gevoeligheid vastgesteld worden. De planten maken vrij grof blad dat makkelijk iets afhangt. In hete periodes raakt dit blad wel iets sneller van spanning af, maar voor de teelt en productie werden hiervan geen negatieve gevolgen waargenomen.

Atalante maakt makkelijk wat meer topjes, wat iets meer arbeid kan vragen. Als compensatie staat hier tegenover dat het ras makkelijk indraait.

Of registreer je om te kunnen reageren.