Glas

Nieuws

EU-lidstaten bespreken druk op tomatenmarkt

In het beheerscomité groenten en fruit hebben Europese lidstaten afgelopen week de tomatenmarkt besproken.

Die afzetmarkt in Europa kenmerkte zich in de weken 33 tot 37 met zeer lage prijzen. Die blijvende druk op de prijzen stond haaks staat op de voorspelling van deskundigen.

Landen hebben eigen productievolumes en prijzen uitgewisseld en een analyse van de tomatenmarkt gemaakt. In de vier weken van week 33 tot 37 bleef de Nederlandse gemiddelde tomatenprijs circa 15 procent achter bij het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Andere rapporterende landen als Frankrijk en België bleven daaronder, maar hebben ook een ander assortiment.

Belgische vertegenwoordigers uit het comité noemen de ‘overproductie in Nederland’, maar ook een daling van de consumptie in Spanje als deelverklaringen voor de prijsdruk in de EU, maar daar is in de vergadering niet lang bij stilgestaan.

Verschillende landen hebben tomaten van de markt genomen. België deed dat, maar ook in Zuid-Europa is geïntervenieerd, bleek afgelopen week. Hoe groot de volumes zijn die van de markt gehaald zijn, is nog niet duidelijk.

Een vertegenwoordiger van één van de lidstaten stelt dat niet met de beschuldigende vinger naar Nederland is gewezen. Een deel van het probleem lag in het atypisch seizoen met een late, korte zomer met overproductie. Bij meerdere lidstaten kwam een zomerse productiepiek tot stand, bleek bij dit reguliere overleg.

Of registreer je om te kunnen reageren.