Glas

Nieuws laatste update:6 aug 2013

Belgische tomatenprijs loopt op

Waar in Nederland maandag de klokprijs voor losse tomaten nog verder wegzakte, kon in België een plus worden geschreven.

De Prince 60 bracht 28 cent op per kilo. Dat is inclusief de ingestelde meerwaardevergoeding. In Nederland werden voor de veilklok ook prijzen van 8 cent genoteerd. Tegengestelde bewegingen dus. 8 cent is een diep dramatische prijs voor telers, ook al betreft het uitsluitend de dagprijs. De weekcontracten liggen wel duidelijk hoger; 20 cent zegt een handelaar.

De Belgische verklaring voor de prijsontwikkeling is de ‘betere vraag’. Daar zit echter wel een serie marktmaatregelen achter. De Belgische veilingen verkopen alleen Flandria-kwaliteit en geen klasse 2 meer. Dat is al tien dagen het geval, laat koepel Lava weten. Met een ophoudprijs van 16 cent per kilo is ook een bodem in de markt gelegd.

Overigens wijst een Nederlandse handelaar op een omgekeerde beweging bij trostomaten. De Nederlandse klokprijs lag met 25 cent enkele centen boven de Belgische. Mogelijk dat wordt ingespeeld op verwachte daling in de productie. Bij ZON was de aanvoer duidelijk lager dan maandag een week geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.