Glas

Nieuws

‘Negen nieuwe aardwarmteprojecten vragen SDE’

Op de eerste dag van de openstelling van de SDE+-subsidieregeling begin april hebben naar verwachting negen nieuwe tuinbouwaanvragers zich gemeld met plannen voor aardwarmteboringen.

Het ministerie van EZ maakte bekend dat 12 aanvragen voor aardwarmte zijn binnengekomen voor 345 mijloen euro, maar niet allemaal komen ze van de tuinbouw, wel de meeste, weet voorzitter van het platform Geothermie Victor van Heekeren. Mogelijk kan het aantal nog iets oplopen, maar veel zal dat niet zijn. Vorig jaar lag het aantal aanvragen met 30 veel hoger, maar was er sprake van een stuwmeer.

Gemiddeld zijn de aanvragen voor aardwarmte niet groter dan vorig jaar. Dat betekent dat er gemiddeld niet sprake is van grootschaliger boringen. “Als je naar het buitenland kijkt, is de trend van een stijging van 5 tot 10 procent. Dit is een verloren jaar en dat is het gevolg van de aftopping van de SDE+-regeling door het ministerie, een bizar besluit overigens.”

Het Platform gaat minister Kamp een brief sturen om nogmaals te wijzen op de nadelige kant van het uitsluiten van grote projecten voor de subsidieregeling. De kleine projecten worden steeds moeilijker rond te rekenen door de strengere veiligheidseisen, denkt Van Heekeren. “ Die worden van dag tot dag strenger en is voor kleine projecten moeilijk op te brengen.”

Overigens is voor projecten die in 2012 zijn aangevraagd en goedgekeurd niet 1,1 miljard euro toegekend zoals aangevraagd, maar 830 miljoen euro. Grotendeels komt dat door verwarring en discussie over vermogens bij de aanvraag. Over dat bedrag van 1,1 miljard euro voor aardwarmte ontstond veel rumour bij ondermeer de windenergiesector. De tuinbouw zal weinig merken van die verlaging, denkt Van Heekeren. “Het is een fictief bedrag dat wordt berekend voor als alle projecten met een record lage gasprijs worden geconfronteerd. Nu zullen lang niet alle projecten doorgaan en de gasprijs lijkt niet naar dat laagterecord te tenderen.”

Kamp liet weten de kritiek van het Platform niet te begrijpen, maar de komende periode zich wel op de hoogte zal laten stellen over de ontwikkeling naar grootschaliger boringen. Het platform hoopt dat voor de regeling in 2014 de beperking voor grote projecten zal verdwijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.