Glas

Nieuws laatste update:4 mrt 2013

Glasgroenteteelt wil geen nieuwe PT-heffing meer

De glasgroentesector wil geen PT-heffingen meer opleggen over 2013. Een nieuwe heffing kan niet de oplossing zijn voor het geldgebrek, stelt LTO Glaskracht. De organisatie is boos dat geld van telers uit PT-fondsen gebruikt wordt voor de afbouw van het Productschap Tuinbouw.

Daardoor is te weinig geld over voor een fors aantal plannen voor onderzoek of projecten, bleek donderdag op de commissievergadering voedingstuinbouw van het PT.

LTO Glaskracht Nederland wil de overgebleven PT-gelden voor innovatieprojecten voor glasgroente (750.000 euro) nog wel inzetten voor energieprojecten, plantgezondheid en water, maar vooral projecten op gebied van arbeid, biobased en duurzaamheid, groen en welbevinden en voeding en gezondheid lijken niet meer uit het glasgroentefonds van het PT te kunnen worden gefinancierd.

Glasgroentetelers krijgen over 2013 nog wel een heffing voor een tegemoetkoming in de schade voor de door de Pepper Weevil getroffen ondernemers. Overigens wordt in dit voorjaar nog een PT-heffing over 2012 opgelegd, de Pepper Weevel heffing wordt opgelegd wanneer Brussel instemt met de vergoeding voor de vier getroffen paprikatelers in de snuitkeveruitbraak.

De glastuinders zijn van mening dat de verantwoordelijkheid voor de kosten van de afbouw van het PT  bij de rijksoverheid horen te liggen en niet op de heffingsbetalers afgewenteld mogen worden. Dit standpunt is door LTO Nederland ook bij de betrokken Tweede Kamerleden en Minister Kamp neergelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.