Doorgaan naar artikel

‘Risico op strafblad teler moet van tafel’

“Minister Kamp moet dit probleem heel snel oplossen, dit mag echt niet gebeuren!”, dat zegt een geïrriteerde Jaco Geurts, Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder voor het CDA. Geurts reageert zo fel naar aanleiding van een probleem dat nu naar bovenkomt door het wegvallen van de productschappen.

Met het verdwijnen van de schappen is ook het tuchtrecht verdwenen en lopen boeren en tuinders heel snel de kans bij een overtreding een strafblad te krijgen. Met een strafblad kan een boer in grote problemen komen als het om de financiering en uitbreiding van het bedrijf gaat. Ook subsidies en vergunningen komen op de tocht te staan.

Geurts: “Minister Kamp heeft bij hoog en bij laag beweerd dat er geen zaken zouden gebeuren die bij de productschappen ook niet zouden gebeuren. Nu is duidelijk dat er geen bestuursrecht mogelijk is maar dat je meteen in het strafrecht terechtkomt. Hij moet snel de wet aanpassen. Het risico op een strafblad voor relatief kleine overtredingen moet van tafel.”

Charles den Hoed, voorzitter van zowel het tuchtgerecht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) als van het Productschap Pluimvee en Eieren (PVE), is niet verbaasd over het nu optredende strafrechtelijke probleem. De politiek had totaal geen oog voor het nut van de productschappen, volgens de jurist Den Hoed. “Er is op een onbewaakt moment een paar regels in het regeerakkoord gekomen. Er was totaal geen zorgvuldigheid in het proces, er is niet gekeken naar eventuele effecten en de gevolgen daarvan. Productschappen waren nutteloze instituten die wel weg konden, nu komen de negatieve effecten naar boven.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Eric Beukema

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin