Glas

Nieuws

'Microsoft kan telers trekken in Agriport A7'

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft gaat een groot datacenter van veertig hectare bouwen tussen de kassencomplexen in de kop van Noord-Holland.

De computers leveren een laagwaardige warmte, geschikt voor andere teelten dan glasgroenten, stelt Robert Kielstra, directeur van energieCombinatie Wieringermeer. "De nieuwe generatie computers leveren warmte van 30 graden, terwijl de glasgroentebedrijven water van 50 graden door de buizen laten stromen. Met onze toekomstige aardwarmte-uitnutting is in dit gebied veel warmte-aanbod voor andere type bedrijven. Het zou heel aantrekkelijk kunnen zijn voor andere type bedrijven, bloemen of aardbeien."

Een groot deel van de stroombehoefte van het 40 hectare grote datacentrum wordt straks geleverd door telers. Ook kunnen de bedrijven in het gebied garanties bieden voor stroomlevering, naast de afname van het 'net'. Voor telers betekent het in ieder geval niet dat ze verplicht de wkk moeten laten draaien voor Microsoft.

Het is mogelijk dat de grote glasgroentebedrijven in de toekomst ook kunnen profiteren van de warmte van Microsoft door nieuwe koeltechnieken voor computers en betere uitwinningsmogelijkheden van warmte.

Of registreer je om te kunnen reageren.