Glas

Nieuws

109 glasbedrijven hebben duurzame energie

Het aantal glasbedrijven dat duurzame energie gebruikt, is gestegen tot 109, zo blijkt uit de jongste Energiemonitor van de Nederlandse Glastuinbouw 2012 van het landbouweconomisch instituut LEI.

Dat aantal bedrijven lag nog op 94 een jaar daarvoor. Het areaal dat door deze energie wordt verwarmd is 450 hectare. Die stijging gaat lang niet hard genoeg. Het aantal bedrijven komt overeen met een aandeel van het glas in Nederland van 2,3 procent, terwijl dat 20 procent zou moeten zijn in 2020.

Uit het rapport valt op te maken dat de ingekochte warmte in Nederland terugloopt. Dat is al enkele jaren aan de gang. Volgens het LEI komt dat vooral door de verminderde afname van warmte van energiebedrijven. Die afname heeft een direct effect op de energiehuishouding van de glastuinbouw. Die daling heeft een directe negatieve invloed op de energie-efficiëntie en de CO2-emissie.

In 2012 gebruikte de glastuinbouw 56 procent minder primaire brandstof per eenheid product dan in 1990. Daarmee is de glastuinbouw nog één procentpunt verwijderd van de doelstelling voor energie-efficiëntie in 2020. Wel is in 2012 de energie-efficiënte verslechterd met één procentpunt. Dit komt door toename van het primair brandstofverbruik en afname van de fysieke productie. Over de gehele periode 2008-2012 is de energie-efficiëntie min of meer stabiel. In 2011 name de energie-efficiëntie af met 2 procent toen een grotere productie meer brandstof per vierkante meter vergde.

Of registreer je om te kunnen reageren.