Glas

Nieuws

Vondst fruitmot bij monitoring paprika

De monitoring op Afrikaanse fruitmot bij paprikabedrijven heeft eind oktober geleid tot een vondst.

Dat stelt de NVWA in een rapportage. Het gaat om enkele volwassen exemplaren en een larve. Het bedrijf – de NVWA doet geen mededeling over de locatie in Nederland – ligt in de buurt van bedrijven met import uit streken waar de mot veel voorkomt. Het onderzoek van de NVWA richt zich daar in eerste instantie op, blijkt uit de melding.
Al binnen een week heeft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken een vrijstelling afgegeven voor de werkzame stof deltamethrin. Dat moet een effectieve bestrijding van de mot ondersteunen. De NVWA noemt de Afrikaanse fruitmot een quarantainewaardig organisme. Het bedrijf mag gecontroleerd afzetten de komende week, het plantmateriaal wordt daarna gecontroleerd afgezet.
Sinds 2012 zijn telersverenigingen verantwoordelijk voor de monitoring op de fruitmot. Zo'n programma is ingezet na de vondst van de Afrikaanse fruitmot eind 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.