Glas

Nieuws laatste update:6 nov 2013

Belgische PepMV-vaccinatie krijgt prijs

PMV-01, de Belgische vaccinatiestrategie tegen schade door het pepinomozaïekvirus in tomaat, heeft vandaag de wetenschappelijke prijs ontvangen van het Phytofar Instituut in Brussel.

De prijs komt op naam van drie Vlaamse onderzoeksinstellingen. Op verzoek van tomatentelers sloegen in 2005 Scientia Terrae, Proefcentrum Hoogstraten en Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Kathelijne-Waver de handen ineen. Het Belgisch onderzoek leidde uiteindelijk tot een strategie waarbij tomatenplanten in een jong stadium door de teler worden gevaccineerd met een milde variant van PepMV als bescherming tegen latere infectie met agressieve varianten (cross-protectie).

De onderzoekers zijn verantwoordelijk voor de eerste officiële tijdelijke toelating van een plantvaccin in de EU, aldus de jury die eveneens de zorgvuldigheid prees van het onderzoekstraject. Van het vaccin is de werking nu wetenschappelijk aangetoond, maar er zijn toch nog altijd veel telers die afzien van vaccinatie en het gewas virusvrij willen houden.

Duurzame landbouw

De prijs van €7.500 is vandaag uitgereikt aan drie onderzoekers: Dr. Ir. Inge Hanssen (Sciencia Terrae), die op PepMV promoveerde in Wageningen. Ook Ir. Lieve Wittemans (Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Kathelijne-Waver) en Dr. Rob Moerkens (Proefcentrum Hoogstraten) kregen de prijs. Met de prijs bekroont het Belgische Instituut voor de zevende keer een project dat bijdraagt aan de ontwikkeling van een duurzame landbouw.

PMV-01 werd afgelopen seizoen voor het derde jaar in België toegepast en voor het eerst op grote schaal in Nederland. In totaal werd PMV-01 dit jaar op 440 hectare tomaten toegepast. Voor het seizoen 2013-2014 heeft de vaccinatiemethode opnieuw de vereiste vrijstellingen gekregen in België en Nederland. De definitieve toelating als gewasbeschermingsmiddel wordt komend jaar of uiterlijk in 2015 verwacht. Het toelatingsdossier is door de Belgische overheid beoordeeld en volledig verklaard en ligt nu ter beoordeling bij de 26 andere EU-lidstaten.

Sinds 2006 is het onderzoek gepresenteerd in tenminste 12 wetenschappelijke publicaties, in 7 lezingen op internationale congressen en via 22 publicaties in Proeftuinnieuws.

Of registreer je om te kunnen reageren.