Glas

Nieuws

‘Wiettelers winkelen bij tuinbouwleveranciers’

Leveranciers van tuinbouwmateriaal moeten inspelen op de komst van illegale wiettelers na een eventueel verbod van growshops.

 

Dat stelt hoogleraar strafrecht aan de VU Matthias Borgers. De hoogleraar deed onderzoek naar een wetsvoorstel die aanpak van growshops mogelijk maakt. “Tuincentra en land- en tuinbouwcentrales zullen zich ervan bewust moeten zijn dat er door het verdwijnen van growshops mogelijk een groeiende vraag ontstaat naar producten die in de illegale hennepteelt worden gebruikt en zullen daarmee rekening moeten houden bij hun bedrijfsvoering. Ook van hen wordt derhalve een kritische blik verwacht”, stelt Borgers. Het nieuwe wetsvoorstel maakt meewerken aan voorbereiding van illegale wietteelt strafbaar. Daar moeten de tuincentra en tuinbouwtoeleveranciers rekening mee houden.

In de growshops halen de telers nu de belichtingsarmatuur, de potgrond en meststoffen. Het wetsvoorstel heeft mogelijk vergaande gevolgen: “Van een grote groep burgers wordt dan een voortdurende waakzaamheid verwacht om – teneinde aan strafrechtelijke aansprakelijkheid te ontkomen – na te gaan wat de bestemming is van tamelijk alledaagse voorwerpen”, stelt Borgers.

Of registreer je om te kunnen reageren.