Glas

Nieuws laatste update:22 okt 2013

Toch nog leven in de paprikamarkt

Deze week zit de daghandel voor Nederlandse gekleurde paprika toch in een opwaartse tendens.

 

Het is nog niet om naar huis te schrijven, maar geeft wel aan dat er nog dynamiek zit in de markt die toch door Spanje is overgenomen.

Voor telers is het misschien zuur dat de contractprijzen begin deze week zo laag zijn ingezet in vergelijking met de oplopende prijzen in de tweede helft van de week. Een handelaar noemt contractprijzen tussen de vijftig en zestig cent, terwijl vrijdag rood op de klok soms 90 cent aantikte. Aan de andere kant kan die krapte ook het gevolg zijn van de laag ingezette contractprijzen. Als dat niet was gebeurd, zou de markt misschien niet richting krapte zijn bewogen.

Ook stelt een handelaar dat het gewoon lastig is de lijn van de markt te ontwaren. Spanje is leading, Nederland kan dan moelijk de handel 'maken'. Opvallend is dat de handelsprijzen voor Nederlandse en Spaanse paprika niet veel meer uit elkaar lopen op een niveau van tussen de negentig cent en €1,30 per kilo.

Met de teruglopende Nederlandse productie van kleurtjes zal de prijs niet snel meer wegzakken. Wat de prijs van groen zal zijn, is afwachten. Daar zal druk op blijven bestaan nu meer telers 'groen uit kleur snijden'.

Dat zal ook voor telers gelden die vroeg willen stoppen. Het lijkt erop dat meer Nederlandse telers hierover denken. Na een redelijk goed seizoen en hoge energieprijzen is de druk naar de banken toe wat minder. Misschien is het wijzer te concentreren op een vroegere start van het seizoen.

Een handelaar meldde vrijdag goede vraag uit Engeland en Frankrijk. De Verenigde Staten en Japan spelen geen rol van betekenis meer op de exportmarkt. Op de Duitse groothandelsmarkten is het Nederlands product nog dominant, blijkt uit overheidsverslagen aldaar en niet het Spaanse. Hongaars en Turks product is er ook ruim voldoende. Voor de prijzen van Nederlandse paprika afgelopen weken zijn er prijskopers genoeg, weet een handelaar.

Het effect van berichtgeving over inwendig rot van officiële keuringsdiensten is onduidelijk. Een handelaar zegt dat de markt er nauwelijks op gereageerd heeft. Een andere handelaar noemt die berichten wel schadelijk.

 

Zie grafiek op:

http://www.gfactueel.nl/Home/markt/weeknoteringen/Veiling-ZON/

Of registreer je om te kunnen reageren.