Glas

Nieuws laatste update:30 okt 2013

Hartman: 1500 ramen eruit door storm

De nieuwe kas in Sexbierum van de Friese glasgroenteteler Hartman verloor de meeste ramen door de ligging, maar het hele kascomplex in Sexbierum, maar ook in Oosterbierum werd getroffen.

 

In  Friesland lijkt maandag de meeste schade aan kassen toegebracht. Volgens Jeroen Hartman is de totale schade op zijn bedrijf in ieder geval 1.500 ramen, maar er is ook vervolgschade aan in ieder geval het gewas. “We ramen de schade op 150.000 euro. We starten de reparatie juist op, maar daar zal een paar weken voor nodig zijn. Je kunt wat dat betreft beter één hoek eruit hebben.”

De schade komt niet in de buurt van het rampjaar 2003 toen Hartman getroffen werd door valwinden. “Toen was de schade in één afdeling al 3,5 miljoen euro”, aldus Hartman. De timing van de storm is niet ongunstig. De productie in Nederlandse kassen loopt ten einde, stelt hij.

Ook het oostelijker gelegen Beetgum werd getroffen. Het tomatenbedrijf Gardener’s Pride kan zich niet heugen dat eerder zoveel schade door een storm is aangericht. “Er is ook zeker sprake van vervolgschade”, laat het bedrijf weten.

In het Westland viel de schade mee, meldt kassenbouwer Zwirs-Knijnenburg, dat vanouds als adres voor noodbeglazingen fungeert namens de Rampendienst Westland. De beglazers van het Maasdijkse bedrijf zijn vandaag wel druk in de weer bij klanten in Noord-Holland en Friesland. Maar ook daar gaat het over niet meer dan enkele tientallen stukgewaaide ruiten. Volgens Koos van der Ende is er weinig verschil tussen nieuwere of oudere bedrijven. “De meesten hebben ook glas op voorraad, dus kunnen onze mensen de kassen snel weer dicht maken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.