Glas

Nieuws

Gezonde slateelt op water

Tijdens de afgelopen Kennisdag Water bij Wageningen UR glastuinbouw was ook een proef met slateelt op water te bezichtigen.

In de proef zijn tien vijvers ingericht voor de teelt van sla, met het systeem van Dry Hydroponics waarbij bladgewassen in drijvende platen worden geteeld. Net als bij gangbare teelten kan er af en toe een ziekte toeslaan die de teelt bedreigt. Daarom wordt gekeken welke teeltmaatregelen effectief zijn om de plant weerbaarder te maken en om eventueel de kop opstekende ziektes beheersbaar te houden. Zo wordt in sommige vijvers water gekoeld. In andere vijvers wordt gewerkt met variaties in watercirculatie, pH, EC en beluchting.

Koelen

Een lage pH kan ziektes beperken, maar de nu aangehouden pH van 4,5 blijkt al net op de grens te zijn om geen stilstand in de wortelgroei te veroorzaken. De combinatie van koelen tot 11 of 12 graden Celsius en daarbij niet circuleren geeft tot nu toe de minste stand van het gewas te zien. De lage temperatuur werkt groeiremmend.

Zuurstof

Naast gewone beluchting kan in een vijver ook extra zuurstof toegevoegd worden. Door waterstofperoxide te laten reduceren kan dit met grotere percentages zuurstof dan bij gewoon lucht toevoegen. De zuurstof kan de plantweerbaarheid verhogen, maar er dient wel rekening mee gehouden worden dat naast de H2O2 ook nuttige andere stoffen geoxideerd kunnen worden. In de huidige proef bleek extra ijzer toegevoegd te moeten worden. Bij oxidatie moet ook opgelet worden voor ongewenste overmaat aan spoorelementen.

Er is net bewust een antagonistische schimmel toegevoegd om daarna te besmetten met Phytophthora, om te gaan kijken hoe de schimmelziekte aanslaat bij de diverse behandelingen.

Foto

  • Gezonde slateelt op water

Of registreer je om te kunnen reageren.