Glas

Nieuws

40 procent investeringen was ook zonder EIA gedaan

Circa 40 procent van de energiebesparende investeringen in de land- en tuinbouw zouden ook zonder de Energie Investeringsaftrek (EIA) gedaan zijn.

Dat blijkt uit een evaluatie van de regeling in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het ligt op het gemiddelde van alle economische sectoren.

Met de EIA profiteren telers van een fiscaal voordeel door minder winst- of inkomstenbelasting te betalen. Ondernemers kunnen 41,5 procent van de investeringskosten extra aftrekken van de fiscale winst.  Voor de EIA-regeling komen ondermeer tuinbouwinvesteringen in aanmerking als energieschermen, aquifers en gasleidingen voor CO2-toevoer naar kassen.

Uit de enquète blijkt verder dat rond 14 procent van de respondenten voor de betreffende investering gebruik heeft gemaakt van een andere subsidie naast de EIA. In circa een derde van deze gevallen gaat het om SDE+ of voorlopers (MEP/SDE). Rond 19% heeft gebruik gemaakt van de VAMIL, rond 14% van de MIA. Rond 20% heeft gebruik kunnen maken van ondersteuning door lokale of provinciale overheden.

Uit de evaluatie blijkt verder dat in de jaren 2009 tot 2012 energieschermen niet meer in de toptien van meeste aanvragen voor de regeling voorkwam. In 2011 gold dat wel voor aardwarmte. In dat jaar werden investeringen van 30 miljoen euro (uit vooral tuinbouw) onder de EIA regeling gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.