Glas

Nieuws

Wittevliegresistente tomaat op komst

Binnen twee jaar hoopt zaadfirma Enza tomatenrassen op de markt te brengen die resistent zijn tegen wittevlieg. Het verantwoordelijke genen zijn afkomstig van een kruisbare wilde tomaat van de Galapagos-eilanden.

Op 12 september verwacht Syarifin Firdaus aan Wageningen University te promoveren met zijn onderzoek naar de identificatie van deze wittevliegresistentie.

Firdaus heeft bij verschillende genenbanken zaden opgevraagd van kruisbare varianten van de tomaat. Hij heeft dertig kruisbare tomatenvarianten getest op resistentie tegen wittevlieg.

Daarbij keek hij naar de overleving van de plaaginsecten op de planten en de hoeveelheid gelegde eitjes. Hij vond één kruisbare variant die absoluut resistent is tegen wittevlieg, die van een wilde tomaat van de Galapagos-eilanden.

In het DNA van deze tomaat werden vervolgens twee genposities gevonden die verantwoordelijk zijn voor de resistentie. Binnen twee jaar hoopt Enza Zaden via klassieke veredeling deze genen in te kunnen brengen in rassen van cultuurtomaten en een resistente tomaat op de markt te brengen.

Vollegrondsteelt
De resistentie heeft vooral grote voordelen in de vollegrondsteelten waar wittevlieg grote economische schade geeft en moeilijk te bestrijden is. In kassen is de biologische bestrijding vaak afdoende. In de vollegrond leidt chemische bestrijding tot gezondheidsrisico’s en wordt de wittevlieg snel minder gevoelig voor de middelen.

Uit proeven blijkt dat de wittevliegresistentie ook werkzaam was in China, Indonesië en Thailand. Ook daar zal deze wilde tomaat gekruist worden met de lokale tomatenrassen, meldt Wageningen UR.

Bij het onderzoek heeft Wageningen UR samengewerkt met Enza Zaden, Enkhuizen East West Thailand en Ewindo Indonesia (een joint-venture van Enza en East West International).

Of registreer je om te kunnen reageren.