Glas

Nieuws

Gratis energieadvies Gelders glastuinders

Energie-experts praten op 4 oktober gratis Gelderse glastuinders bij over innovaties in energiebesparing en energieproductie voor de glastuinbouw. Het Innovatie netwerk Nieuwe Energie Systemen (INES) in Gelderland organiseert daarvoor een bijeenkomst in het Van der Valk hotel in Arnhem van 12-18 uur.

Vanaf 2011 hebben 22 glastuinders onder leiding van Wageningen UR Glastuinbouw en adviesbureau Agrimaco, in opdracht van de provincie Gelderland, kennis gemaakt met nieuwe technologieën op energiegebied en wat dat op hun eigen bedrijf op kan leveren. De bijeenkomst van 4 oktober is daar de afsluiting van. Het netwerk zal met de bijeenkomst de verzamelde kennis delen met àlle Gelderse telers zodat ook zij daar hun voordeel mee kunnen doen. Bovendien zal een aantal innovatiekansen gepresenteerd worden, en kunnen Gelderse telers aanhaken bij initiatieven om deze innovatiekansen in de praktijk te verkennen.

Uit de acht bijeenkomsten van het netwerk is een groot aantal kansen voor energie innovaties voortgekomen, zoals de toepassing van duurzame elektriciteit, zonnepanelen, waterstof en andere methoden van opslag van elektriciteit, lage temperatuurverwarming en het ontvochtigen met zout. Het netwerk onderzoekt  nu concreet de haalbaarheid van het ontvochtigen in dichte gewassen, de toepassing van diffuus licht bij lage gewassen (aardbeien) en het creatief winnen van warmte. Tuinders kunnen aanhaken om in hun bedrijf deze innovaties in de praktijk te toetsen.

Tijdens de bijeenkomst op 4 oktober krijgen alle deelnemers de kans om vragen over energie innovaties beantwoord te krijgen. Op de bijeenkomst kunnen telers inschrijven voor 1-op-1 expertgesprekken, is er een informatiemarkt van toeleveranciers, geven experts presentaties, worden lopende initiatieven toegelicht, en is er ter afsluiting een forumdiscussie. De bijeenkomst start met een lunchbuffet en wordt afgesloten met een borrel waarbij voldoende gelegenheid is om te netwerken. De bijeenkomst is openbaar toegankelijk maar alleen gratis voor Gelderse telers. Aanmelden is noodzakelijk en kan door een e-mail te versturen aan: Jos.Balendonck@wur.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.