Glas

Nieuws

Rijk Zwaan doet eerste bio-veredelingsproef

Deze zomer heeft Rijk Zwaan voor het eerst een veredelingsproef gedaan in een biologische komkommerteelt. Door specifieker naar de wensen van biologische telers te kijken, wil het veredelingsbedrijf de productie en kwaliteit van biologische groenten verder verbeteren.

Met name in de komkommerteelt blijft het productieverschil tussen gangbaar en biologisch groot, ondanks dat telers het maximale uit de gewassen halen. “Zelfs zonder bijzondere uitvalproblemen oogsten we per m2 gemiddeld ongeveer 40% minder dan in een gangbare teelt”, vertelt Fons Verbeek van BioVerbeek. “We hebben sterke rassen nodig met veel resistenties en een donkere gewaskleur. Bovendien moet de kwaliteit goed zijn. 10 jaar geleden konden we nog toe met klasse II, nu moet het product perfect zijn.”

Robuust
BioVerbeek kiest nu voor de meest robuuste rassen uit het bestaande assortiment van veredelingsbedrijven, maar in meer of mindere mate blijven die gewassen gevoelig voor problemen als abortie, mycosphaerella of bladverbranding. De afgelopen maanden heeft BioVerbeek daarom meegewerkt aan een eerste biologische veredelingsproef, met daarin acht rassen van Rijk Zwaan uit een zeer vroeg selectiestadium. Naast de productie per m2, zijn ook de gewasstand en de geoogste vruchten meerdere keren beoordeeld door de selecteurs en teeltadviseurs van Rijk Zwaan.

Richting
“De teeltadviseurs van Rijk Zwaan kijken samen met de selecteurs al standaard naar de potentie van rassen voor de biologische teelt, maar we veredelen niet specifiek voor deze markt”, vertelt account manager Organics Heleen Bos. “Met deze proef kan Rijk Zwaan al in een vroeg stadium nieuw selectiemateriaal testen onder biologische teeltomstandigheden. Zo weten we veel beter of een ras wel of geen toekomst heeft in bio.” Bovendien is er nog een tweede belangrijk voordeel: aan de hand van de proef kunnen telers nog duidelijker aangeven wat zij zoeken. “Dat geeft onze selecteurs de richting waarin ze in de toekomst moeten kijken”, aldus Bos.
Verbeek beaamt dat dit type proeven grote waarde kan hebben. “We zijn blij dat Rijk Zwaan op deze manier wil meedenken met de uitdagingen van de biologisch teler. Nu stuiten we bij de rassenkeuze vooral nog op beperkingen, het zou mooi zijn als we straks meer in mogelijkheden kunnen gaan denken.”

Rijk Zwaan

Of registreer je om te kunnen reageren.