Glas

Nieuws laatste update:21 aug 2012

Olieprijs stevig in de lift

Al ruim zes weken zit de olieprijs stevig in de lift. Het dal van ongeveer 91 dollar voor een vat Brent-olie ligt al bijna twee maanden en 23 dollar achter ons. Brent noteert inmiddels weer tegen de 115 dollar per vat. Uiteraard zijn er oorzaken aan te wijzen die die stijgende olieprijs ondersteunen, maar het lijkt er toch vooral op dat handelaren met een vergrootglas op zoek zijn naar goed nieuws en de ruim aanwezige slechte signalen negeren.

Men lijkt vooral te zinspelen op maatregelen die ECB en FED (de Federal Reserve, het Amerikaanse broertje van de ECB) in september zullen gaan nemen. Tot die tijd is er dus nog wel wat ruimte om verder te stijgen voor olieprijzen en beurskoersen. Als in september duidelijk wordt wat voor maatregelen er écht komen zullen koersen weer definitief richting kiezen. Mocht er eerder al slecht nieuws komen, dan zou het optimisme uiteraard eerder al getemperd kunnen worden.

Daarnaast wordt de olieprijs omhoog gestuwd door het feit dat er beduidend meer onderhoud aan olievelden en –leidingen op de Noordzee is dan verwacht werd. Bovendien dalen in de VS de voorraden de laatste weken flink. En als we dan toch op zoek zijn naar positief nieuws: de mondiale groeicijfers zijn nog altijd matig, maar tenminste toch minder slecht dan verwacht. Zo werd de de krimp van 0,2 procent over Q2 2012 voor de eurozone als geheel dus positief opgevat.

De day-ahead prijs voor gas zat sinds de Noorse stakingen van begin juli in een stabiele, zijwaartse trend. Die is inmiddels doorbroken; net als de andere commodities zit ook het ‘kortetermijngas’ in de lift. Maandag 13 augustus was zelfs de dag met de hoogste stijging van de day-ahead prijs in bijna drie maanden. De stijging bedroeg op de die dag € 0,80/MWh, waarna de € 25/MWh benaderd werd. Halverwege de week van maandag 13 augustus zitten we nog steeds rond dat prijspeil.

Steun in de rug daarbij is het feit dat een aantal kolencentrales door storingen niet draait, wat de vraag naar gas doet stijgen. Net als bij olie speelt hier ook tegenvallende aanvoer vanuit de Noordzee een rol. Tot slot zijn de spotprijzen in de UK ook erg hoog, wat ook aan onze kant van het Kanaal druk op de gasprijzen zet.

De termijnprijzen voor gas volgen de beweging van de olieprijs, zoals dat over het algemeen het geval is. De stijging is wel opvallend fors: zowel cal-13 als cal-14 stegen zon 1,5 €ct/m3 in de afgelopen veertien dagen – een stijging van ruim 6 procent.

De prijzen op langere termijn (cal-13 en winter/Q4 2012) worden bovendien ondersteund door  het sterke contango waar de markt zich in bevindt. De prijzen op langere termijn zijn duidelijk hoger dan die op korte termijn. Samen met de nog altijd niet overvolle voorraden zorgt dat ervoor dat er nu veel gas gekocht wordt dat direct in de storages geïnjecteerd wordt. Tegen de winter zal dit er dan weer tegen hogere prijzen uitgehaald worden.

De powerprijzen op langere termijn volgen de prijzen van de commodities mee omhoog. En dat gaat om alle commodities. Reeds beschreven zijn de olie en het gas dat die olie volgt. Ook de kolenprijzen volgen de (misplaatste?) optimistische trend, daarbij nog ondersteund door stakingen in Colombia. Ook CO2 staat de laatste weken in de plus, en noteert inmiddels boven de €8/ton. Door deze stijgende grondstoffenprijzen komen de spreads onder druk te staan, waardoor ook de powerprijzen omhoog gestuwd worden.

De day-ahead- en spotprijzen bewegen zich in vergelijking met de termijnprijzen rustig. Behoorlijk wat zon, veel wind, geen al te hoge temperaturen en de vakantie tijd zorgen er samen voor dat de vraag op een laag peil blijft.

In Doel in België ligt een kernreactor sinds begin juni stil voor onderhoud. Daarbij werden problemen vastgesteld met het reactorvat, dat scheurtjes vertoont. De sluiting van wordt daarom minstens verlengd tot eind september. Voorlopig hebben wij geen of weinig invloed op Belgische prijzen gezien omdat er genoeg capaciteit op de markt beschikbaar is. Echter, als de reactor langer offline blijft zal dat invloed op winterprijzen kunnen hebben.

Foto

Powerhouse

Of registreer je om te kunnen reageren.