Glas

Nieuws

NMA wil apart tarief voor stroomlevering

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) heeft een ontwerpbesluit gemaakt om te gaan werken met gescheiden kosten voor levering en invoeding aan het net.

De verwachting is dat ongunstig zal zijn voor boeren en tuinders die zelf stoom produceren en leveren aan het net. 

De NMA werkt in opdracht van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). Netbeheerders Liander en Rendo hadden bezwaar gemaakt tegen het optellen van teruggeleverde stroom bij de geleverde stroom. Dit zou indruisen tegen de elektriciteitswet. Deze stelt dat er aparte tarieven moeten zijn voor levering en teruglevering. De beide netbeheerders kregen gelijk.

Punt was dat er nooit een ontwerpbesluit is gemaakt voor teruglevering aan het middenspanningsnet, enkel voor teruglevering aan het hoogspanningsnet. Voor teruglevering aan het middenspanningsnet heeft de NMA nu een ontwerpbesluit gemaakt. Dit ligt tot 20 april ter inzage bij de NMA.

Adviesbureau Nife verwacht echter dat de ontkoppeling van het invoedingstarief en leveringstarief niet gunstig zal zijn voor boeren en tuinders die zelf stroom produceren en leveren aan het net. Nife verwacht dat de kosten van de netbeheerder ook apart door worden berekend in beide tarieven.

Bron: Boerderij Vandaag – Auteur: Esther de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.