Glas

Nieuws

Elektriciteit lange termijn redelijk stabiel

De kou heeft de afgelopen weken voor een groot deel de prijsontwikkelingen bepaald.

Een sterk vergrote gasvraag deed de dagprijzen (WDNW) oplopen tot rond de 30 cent, terwijl de dag vooruit (APX Day Ahead) zelfs de 40 cent per kuub heeft aangetikt. Nu de kou uit de lucht is zijn deze prijzen weer onderweg naar waarden van  rond de 23 cent. De jaarprijs daarentegen (cal 2013) schommelt nog rond de 27 cent. Vanuit de marktvraag mag aangenomen worden dat ook dit weer terug zou kunnen zakken naar rond de 25 cent, maar - zoals aan de olieprijs te zien is - is er een nieuwe invloed aan het ontstaan.
Door spanningen tussen Israel en Iran over de atoomfabriek (met stilzwijgende steun van Amerika) is de olieprijs de afgelopen weken sterk opgelopen tot tegen de 100 euro per vat. Als er daadwerkelijk vijandelijkheden gaan uitbreken tussen beide landen, zou de olieprijs wel eens nog sterker kunnen stijgen, met alle gevolgen van dien. Als het bij dreigen blijft, zal de economische beweging waarschijnlijk zorgen voor een langzame verdere daling.
Opvallend in dit geheel is dat de electriciteitsprijs voor levering in 2013 redelijk stabiel gebleven is, terwijl APX en Onbalans (dus korte termijn) aardig zijn weggezakt. Voor de overige grootheden geldt feitelijk een redelijk stabiele marktsituatie. Nog één noemenswaardig feit, hoewel niet in de tabel opgenomen, is het feit dat de euribor (bankrentes) sinds begin dit jaar voor 1,3 6, en 12 maands periodes sterk en voortdurend zijn gedaald. Met andere woorden geld lenen is duidelijk goedkoper geworden. Hou de komende weken de bewegingen van de olieprijs goed in de gaten, dat wordt een graadmeter!

gas: mogelijke actie teler:
2012 wellicht enkele maanden inkopen als de prijzen terugzakken naar rond de 23.5 cent
2013 Afwachten, met wakend oog op de olieprijzen
elektriciteit: mogelijke actie teler:
2012 wellicht OTC verkoop voor tweede helft, actueel APX prijzen volgen
2013 OTC verkoopprijzen volgen, verder afwachten


Door Rop Petit

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.